torsdag 14 september 2017

2006 Vaio Armaron, Serego Alighieri

Förra veckan bjöd på en del gråtrista dagar. Det kändes verkligen att hösten var i antågande. Vi beslöt oss för att en sådan dag måste förgyllas med lite Amarone. Det fick bli en av våra absoluta favoriter, som vi druckit åtskilliga årgångar av. Klickar du på respektive årtal så får du mina tankar: 1993199720032004200520062007,  20082009 och 2011.

Druvmixen är Corvina 65%, Rondinella 20% och Molinara Serego Alighieri 15%. Den klassiska blandningen och med en särskild klon av Molinara som endast finns på Alighieris gård. Vinet lagras 3 år på ekfat och liggare av slavonsk ek. De sista 4 månaderna ligger det på fat av körsbärsträ.
Druvorna växer på vingårdar belägna på Serego Alighieris ägor i den lilla byn Gargagnago (några mil rakt västerut från Verona).

En helt fantastisk amarone, som nu efter elva år verkligen är i högform och kommer så förbli i flera år framöver. Den behöver ett par timmar i karaff för att komma till sin rätt, men vilken magisk upplevelse det blir då.

En stor och intensiv doft av mörka bär, plommon, örter , lite torkad frukt och kakao.

Den verkliga upplevelsen kommer när vi börjar sippa på vinet. Vaio 2006 har allt det en önskar sig av en amarone. Kraft och intensitet i den mörka frukten (körsbär, björnbär, plommon), lite finstämd torkad frukt (aningens russin men mer fikon, dadlar, katrinplommon), kakao, örter och lite fat. Syra som ger friskhet och små nätta tanniner som bjuder lite motstånd. Och så den magiska eftersmaken. Så komplex: mörk frukt, torkad fukt, mörk choklad, espressokaffe, körsbär och körsbärskärnor. Det lilla bittra avslutet. Ljuvligt!!
Vi sammanfattar: Kraft och intensitet, elegans och balans.

Betyg 5

På "Bolaget" är det 2011 som gäller för 399 kr. Den har förutsättningar att bli precis lika bra som 2006, men tålamod i tre/fyra år krävs nog. Vintankar har så klart fyllt på sitt lager med Vaio 2011.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar