fredag 29 mars 2019

2011 Les Crayères, Marguet

Vi inhandlade i slutet på sommaren en samling champagner med lite ålder från Franska Vinlistan. Det var årgångarna 1995, 1996 och 1999 som såldes för 1935 kr. Ryktet säger att detta var de tre bästa årgångarna på 1990-talet. Samtliga från Champagne Marguet. Det resulterade i två blogginlägg som du kan läsa om på vidstående länkar  1995 och 1996 och 1999

Jag köpte samtidigt tre vingårdsbetecknade champagner från 2011: Les Crayères, La Grande Ruelle och Le Parc Grand Cru.  Det har blivit dags för att testa den första.
Champagne Marguet grundades så sent som 2005. Det var en sammanslagning av det ursprungliga Champagne Marguet grundat 1875 och Bonnerave Frères från 1905.
Idag är det Benoit Marguet som står vid rodret. Vinmakare i femte generationen. Dom förfogar över 10 ha i Grand Cru-lägen: Ambonnay (7,3), Bouzy(0,7) samt Mailly. Runt 20% av skörden säljs till Krug. Vinstockarna har en genomsnittsålder på 40 år. Ett ekologiskt tänk har funnits länge, men sedan 2013 är hela verksamheten biodynamisk driven. Sedan 2010 plöjer hästarna Titan och Urban Marguets marker. Verksamheten bygger på dom tre pelarna:
- samspelet med naturen
- samarbetet med kollegor, vinmakare och odlare med samma grundsyn
- samsynen med Rudolf Steiner, "grundare" till den biodynamiska skolan.


Årgången 2011 betraktas som en svår årgång, som på många ställen fått betyget 2 på en femgradig skala. Den här champagnen är gjord på Pinot Noir (56%) och Chardonnay (44%). Druvorna kommer från vingården Les Crayères i Ambonnay.
Den buteljerades i juli 2012 och degorgerades i mars 2016, vilket betyder att den fått knappt fyra år på jästfällningen. Dosagen är 0 g/l.

Det är en väldigt torr champagne som inte släpper riktigt loss. Vi kan ana oss till att under den tillknäppta ytan finns det en del som kan vara värt att vänta.


Med detta sagt så gjorde vi ändå följande noteringar.
En diskret och försiktigt doft med citrus, gul/gröna äpplen, päron och snäckskal. Då temperaturen stiger tillkommer aningens brödighet.

Upplevelsen i gommen är ungefär densamma. Det är först efter en stund i glasen då syret och temperaturen stigit som vi egentligen förnimmer smakerna: citrus, där bitterheten från omogen grapefrukt dominerar. Visst finns det också små toner av omogna gröna äpplen, någon gul stenfrukt, skolkrita, mariekex och lime. Rejält torr med en stor syra.Vi tycker också att det finns en del underliggande smaker som inte riktigt haft lusten att ta sig fram.
Det här låter kanske inte så kul, men vi tror att den här champagnen skulle må bra av två till tre år i källaren för att mer komma till sin rätt. Det blir så klart aldrig en stor champagne. Vi har ytterligare två vingårdsbetecknade champagner från Marguet och året 2011. Vi låter dom få några års ryggläge så får vi se vad som händer.

Betyg 4-














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar