fredag 9 april 2021

2010 Chateauneuf-du-Pape Domaine La Barroche Signature

Påsken innebär alltid att någon av måltiderna har lamm som huvudnummer. Så även i år. Vi hade lagt ett par lammkotletter på grillen. Ugnsbakade några potatisar. Några haricot vertes smörstektes i pannan samt en sallad. När det kommer till lamm, så vill jag gärna dricka en Chateauneuf-du-Pape. Det fanns en tid då viner från Ch9dP stod högt i kurs hos Vintankar. Vi köpte regelmässigt varje årgång av våra favoriter, men intresset har svalnat och numera blir det mest att dricka av det vi redan har i källaren.

En av våra stora favoriter i Ch9dP har varit Domaine La Barroche. Vinmakare är Julien Barrot. Han gjorde under några år  fyra olika cuvéer: Terroir, Signature, Fiancé och Pure. Från och med årgång 2010 gör han endast tre cuvéer nämligen Signature, Fiancé och Pure. Årgång 2009 blev den sista av  Terroir. Vi drack vår sista flaska av Terroir på hösten 2019, vilket resulterade i följande blogginlägg.
Fiancé i version 2007 drack vi för snart fyra år sedan och den gjorde oss inte besvikna. Läs om detta härDeras prestigevin Pure från 2009 hyllade jag här.

Signature har en druvblandningen som är 66% Grenache, 15% Mourvedre, 13% Syrah och 6% Cinsault. Lite varierar den år från år, men den är alltid grenache-dominerad med dryga 60%. Mourvèdre och Syrah står tillsammans för cirka 30%, där andelen Mourvèdre är någon procent högre. Cinsult ingår ofta med runt 5 % och sedan kan några andra av de tillåtna druvorna ingå med någon procent.
Druvorna avstjälkas. Jäsningen äger rum på cementtankar. Vinet får ligga med skalkontakt runt fyra veckor. Det lagras sedan i 18 månader på 600-liter stora ekfat. Ingen filtrering innan det buteljeras.


Vi möts av en mogen, men ändå frisk doft. Det finns till en början lite toner av läder, jord och höstlöv, men rätt så omgående är det frukten och bären som tar över. Provencalska örter är det rätt gott om liksom de solvarma berghällarna, stenkross och dammig grusväg. Kanske inte så stor, men definitivt väldigt trevlig och angenäm.
I gommen startar resan med en blandning är mörka och lite rödare bär: solvarma björnbär, plommon och aningens svartvinbär från det mörkare hållet sällskapar med ljusare körsbär, hallon och någon enstaka jordgubbe. Klart läcker frukt. Inslaget örter är tämligen stort och de för tankarna till en het sommardag i Provence ( bl a lavendel,rosmarin, pinjeträd). Snälla, mjuka och lena kan tanninerna sammanfattas som. Eftersmaken är något längre än medel. Frukten och örterna återkommer, men får här sällskap av lakrits, lite violer, någon droppe espresso och någon stenig mineral.
Smaken känns helt klart mogen utan att ha blivit övermogen. Så mycket mer att vänta ut tror jag inte att det finns, däremot håller det sig nog här ett par år till.
Ett trevligt och mycket gott vin som utgjorde en perfekt matchning till våra lammkotletter.
Det är bara att konstatera att än en gång levererar Dom La Barroch en härlig vinupplevelse och att  Ch9dP och lamm är en härlig kombo. Borde kanske trots allt fylla på källaren med ett par flaskor.
Betyg 4+
Jag vill minnas att jag betalade runt 350 kr på SB en gång i tiden för den här flaskan. En koll på SB:s hemsida idag visar att det finns idag två varianter från Dom La Barroche. En från 2016 som kostar 450 kr och det verkar vara motsvarigheten till Signature, men så finns det en ny variant med namnet Liberty från 2017 och den kostar 251 kr.

2 kommentarer:

  1. Tack för bra post, som jag hittade när jag skulle rycka korken på just denna flaska. Dina intryck stämmer väl med mina, även om jag som vän av mogna viner nog förutspår ett lite längre liv än du kanske tänkte… hursomhelst väldigt smaskigt till lammfilé och potatisgratäng!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för dina synpunkter. Jag uppskattar alltid att du som läsare hör av dig.
      Lamm och potatisgratäng är ju som gjorda för Ch9dP.

      Radera