tisdag 27 juli 2021

2019 Mongarda Colfondo Colli Trevigiane

 Det har varit några fantastiska veckor med magiskt sommarväder. Verklig högsommarvärme. Tempen i havet pekade i lördags på 25 grader. Det känns lite lyxigt att bra ta ta hojjen och att fem minuter senare var nere på klipporna och kunna kasta sig i havet. Ganska ensamma är vi också nere på klipporna, då det inte är helt lätt att ta sig i, såvida du inte vet vilka ställen som är lämpliga.

I det vädret som varit rådande har ett glas Colfondo på sena eftermiddagen suttit som en smäck. Jag har några favoriter varav Mongarda är en. Jag skrev om det här vinet i våras. Du kan läsa det här. Precis som jag skrev i inlägget så fyllde jag inför sommaren på med en ny PetNatlåda från Kontextvin med beställningsnummer  74267. Mongarda ingår i den lådan. Nu är det årgång 2019 som gäller och jag kan avslöja att den är precis lika bra som tidigare årgångar. Utöver Mongarda ingår:

Mongarda är ett litet familjeföretag som tog sin början 1978 när Bruno Tormena beslutade att helhjärtat satsa på vintillverkning. Sonen Martino tog över ansvaret 2011 och följer i faderns fotspår.
Idag omfattar verksamheten 3 ha skog och 10 ha vinmarker fördelade på sju olika vinfält spridda runt byarna Col San Martino, Farra di Soglio, Miane och Valdbbiadene. Många av vinfälten ligger på väldigt branta sluttningar med gamla vinstockar (de äldsta planterade 1950). I huvudsak är det druvan Glera som odlas, men i små mängder även några lokala druvor såsom Bianchetta, Verdiso, Boschera och Perera.
Ingen konstgödning och inga kemiska bekämpningsmedel och med en inriktning på att bli certifierade som organisk odlare. Från 2015 används endast små mängder koppar ute i vinfälten vid allvarliga angrepp och mycket små mängder sulfiter i vintillverkningen.
Dom tillverkar tre Prosecco Superiore ( Zero Dosage, Brut och Extra Dry) samt en Col Fondo.

Glera Colli Trevigiani är gjort mestadels på druvan Glera, men också små mängder av de lokala druvorna som nämnts i ovanstående stycke. Druvorna kommer från några olika vinfält och de har vuxit på gamla vinstockar. Jäsningen sker på ståltank med vildjäst. Buteljering sker i mars när halvmånen infinner sig. En andra jäsning sker på flaskan. Ingen degorgering, ingen dosage och ingen filtrering.
En frisk härlig doft av citrus, övermogna äpplen, fläderblommor, krusbär och grusgång möter oss så fort kapsylen är avlägsnad.

I munnen är det friskt och riktigt törstsläckande med sin ljuvliga citruskompott. Här finns också lite päron, vinteräpplen, persika och aningens nyjäst bröd. I avslutet nypressad grapefrukt. Lättdrucket och så gott!

Betyg 4

På SB kostar Kontext Pet Nat låda 1182 kr. Tre spännande, trevliga och framförallt goda viner. Två flaskor av var sort. Ett utmärkt sätt att bekanta sig med Colfondo, Lambrusco och druvan Avanà.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar