torsdag 5 januari 2023

2018 Pithari, Afianes

En av mellandagarna hade dottern och hennes sambo ansvaret för middagsmaten. Det blev en grekisk rätt Spetsofai. Den kan väl närmast beskrivas som en slags korvgryta. Fetaost och Risoni fick bli tillbehören. Vansinnigt gott!!

Jag köpte några viner i somras av Oinofilia i Köpenhamn. Dom vita och retsinavinerna är slut, men ett par röda finns kvar i källaren. Min känsla var att ett vin jag endast druckit en gång skulle passa bra till den här rätten. Och visst visade sig den känslan vara helt rätt. En underbar kombination.

Kvällens vin kommer från producenten Afianes Wines på ön Ikaria. Geografiskt befinner vi oss strax väster om ön Samos i Egeiska havet. Här är det inte långt till det turkiska fastlandet. 
Det är ett litet familjeägt vineri, som startade 1997 av Nikos Afianes och hustrun Maria. Idag är deras båda barn, Konstantinos och Eftychia, involverade i verksamheten. 

Odlingsmetoderna bygger på en blandning av ett biodynamiskt tänk i kombination med organisk-biologiska principer. Dom odlar i huvudsak två lokala druvor Fokiano en blå druva och Begleri en grön druva med  lite rosa skiftningar i skalet

Pithari är ett vin gjort på den lokala blå druvan Fokiano.
Druvorna skördas för hand, pressas genom fottrampning, macereras och vinifieras i amphoror av lera. Ingen jäst tillsättes utan spontanjäsning är det som gäller. Ingen klarning eller filtrering. Det finns en strävan efter att skapa ett vin på det sätt som det gjordes på antikens dagar.

Det går inte att gå förbi färgen. Mycket ljus rubinröd ton. Inte alls olikt vår hemmagjorda hallonsaft. Det är inte många viner på blå druvor vi druckit som har en liknande färg. Förleds inte att tro att smakerna skulle vara urvattnade p g a färgen. Det finns både komplexitet och kraft i det här vinet.

Doften startar med lite läder, men övergår rätt omgående i en blandning av mörka och röda skogsbär. Här finns ordentligt med örter och kryddor samt lite krossade stenar, makadam och grus. 

I munnen är det slankt och har,  precis som senast vi drack det, en härlig friskhet genom bl a en finfin syra. Vi kan finna likheter med såväl Piemonte-viner gjorda på Nebbiolo som Etna Rosso viner på druvan Nerello Mascalese. 
I munnen är det framförallt friska röda bär med tranbär, syrliga jordgubbar, lite smultron och några hallon som dominerar intrycken, men det finns också toner av vitpeppar, lagerblad, aningens svart te och svarta oliver. Tanninerna biter på ett lättsamt sätt i munhålan. Eftersmaken är medellång kanske aningens längre med återkommande röda bär, vitpeppar, lite rosor och någon ton av mineraler.
Ja det här är ett riktigt gott vin som har något exklusivt och elegant över sig. Det görs endast 1800 flaskor av det här vinet och då på en druva som nästan bara odlas på några öar i Egeiska havet.
Betyg 4+
Vi betalade 449 DKK i somras.
Det här är ett vin vi satt upp på återköpslistan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar