Ni som följer bloggen vet att vi någon gång varje år åker till Köpenhamn och att en av de självklara butikerna att besöka är Cibi e Vini. Vid ett av besöken där, det kan ha varit 2018, önskade vi att få med en flaska hem som Fabio och Mie trodde skulle vara intressant för oss. Vi ville gärna ha något lite ovanligt och på någon lokal druva.
Det blev ett vin på druvan Rebo från producenten Gino Pedrotti.
Företaget Gino Pedrotti firade hundraårsjubileum 2002. De är certifierade (ICEA) för ekologiskt jordbruk. Det förekommer också en del biodynamiska inslag i deras verksamhet. Alla druvor till deras viner kommer från de egna vingårdarna som ligger på sluttningarna vid sjön Cavedine (några mil norr om Garda-sjön).
I deras sortiment hittar vi tre vita viner på druvorna Nosiola, Chardonnay samt en blandning av dessa. Fyra röda viner gör dom också på de lokala druvorna Schiava och Rebo samt de internationella Merlot och Cabernet Franc. Ett sött vin (Vino Santo) på torkade druvor (Nosiola).
Rebo är en hybrid av druvorna Merlot och Teroldego. Den togs fram i slutet på 1940-talet och fick sin slutliga form av Dr Rebo Rigotti vid det berömda IASMA (Istituto Agrario San Michele all´Adige). Vi har att göra med en institution som utbildar, forskar, odlar och framställer jordbruksprodukter däribland vin. IASMA grundades 1874 när Tyrolean Diet i Innsbruck öppnade en jordbruksskola i det gamla klostret i San Michele all´Adige. Vi befinner oss geografiskt i regionen Trentino-AltoAdige i Sydtyrolen. Efter sin död hedrade kollegorna hans minne genom att ge den nya hybriddruvan namnet Rebo.
Färgen går i en ganska intensiv och djup rubinröd nyans.
Doften börjar lite försiktigt med läder, aningens jord och blyertspenna för att efter en stund i glasen släppa fram en samling mörka bär.
Lite örter noteras liksom ett trevligt floralt inslag.
I munnen känns det moget, ganska så mjukt och runt. Den som har någon flaska får rådet att inte spara den så länge till. Här finns en fin friskhet och jag tycker det här vinet har mer likheter med Teraldego än Merlot. Ganska så lättsamt. Fina körsbär, några röda plommon, tydliga skogshallon samt en diskret ton av svartavinbär (merlot bidraget?). I mellanpartiet noterar vi lite örter, någon ton av svartpeppar samt trivsamma tanniner.
I eftersmaken mera körsbär, lite läder, choklad, lakrits och violer.
Min nyfikenhet har definitivt väckts, så klart får det bli någon flaska vid nästa Köpenhamnsbesök.
Betyg 4
Det finns två viner i SB:s Beställningssortiment på druvan Rebo. Kan vara läge och testa dessa..
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar