onsdag 4 januari 2023

Champagne Castelger på halvflaska. Chardonnay vs La Trilogie

Tidigt i höstas gavs det en möjlighet att boka sig för några flaskor champagne från producenten Castelger hos Fanwine. Klicka på länken så får du tankarna bakom konceptet. Jag har på senare år gjort några köp och det har fungerat fantastiskt bra. Priserna är inkl moms och sv alkoholskatt.

Nu gavs möjlighet att köpa på några olika cuvéer bl a fanns det två på halvflaska som gjorde mig extra nyfiken. Det här blogginlägget handlar om de två cuvéerna på halvflaska som jag köpte.

Champagne Castelger är beläget i den lilla byn Vauciennes någon mil väster om Epernay. Verksamheten drivs idag av familjen Lourdez med mamma Florence i spetsen. Familjen har odlat champagne i fem generationer sedan mitten på 1800-talet. Dom äger 9 ha, där det odlas Chardonnay (44%), Pinot Noir (10%) och Pinot Meunier(46%).

La Trilogie, Champagne Castelger. 
Det här en champagne gjord på druvorna Chardonnay (50%), Pinot Meunier (40%) och Pinot Noir (10%) som alla är skördade 2016. Det har fått en dosage på 7g per liter.

Detta är deras instegschampagne. Har jag fattat saken rätt så hette den tidigare Grand Réserve Brut. 
Jag tycker att den redan nu dricks väldigt bra. Det är ingen mogen champagne, men heller inte purung. Väldigt lättdrucken och med mycket trevliga smaker.

I doften hittas en fin äppelkompott av såväl röda som gröna äpplen. Här finns också lite citrus, en hyfsad portion mineraler i form av krita och grus samt lite mariekex.

Trots sin ungdom är den riktigt tillgänglig. Det vi kände i doften återkommer i munnen. Här finns syrliga röda äpplen , men också en del gröna. Tydliga inslag av citrus grillad citron, lite lime och även mandariner. Aningens tropisk frukt som papaya, några gula stenfrukter som gula plommon och persika. Även lite försiktiga toner av bröd och mariekex kan vi notera. I avslutet känner vi lite krita samt ett litet grapefrukt bett. 
Betyg 4.
Vi betalade 156 kr för den här halvflaskan hos Fanwine.


Chardonnay, Champagne Castelger.
Precis som namnet indikerar är detta en champagne uteslutande gjord på druvan Chardonnay. Det är med andra ord en Blanc de Blancs. Druvorna skördades 2015. Degorgeringen ägde rum i oktober 2021 och det fick då en dosage på 7 gr socker per liter.


En härligt frisk och inbjudande Blanc de Blancs med ungdomlig fräschör. Kanske inte den mest komplexa jag druckit, men väldigt god och lättdrucken.

I doften hittar vi gröna äpplen, lite citrus, mariekex, en del nygrusad väg samt aningens nötter.
I munnen har det en härlig friskhet med tydlig smak av gröna äpplen, grapefrukt, mariekex och persika. En rätt ordentlig syra, som tar sin plats men aldrig blir överdrivet närgången. I eftersmaken ett gott grapefruktsbett med spår av aprikos, honung, nötter och krita.

Betyg 4-
Jag betalade 167 kr till Fanwine




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar