måndag 27 november 2023

Blanc de Blanc, Marc Hebrart

Vi hade några rensade krabbor som låg i frysen. Hustrun hittade ett recept på canneloni med krabba som lät gott, så då var fredagsmaten spikad. Själv gick jag ner i källaren och plockade fram en flaska champagne från Marc Hebrart. Så mycket av Marc Hebrarts champagner har vi inte druckit. Jag hittar tre olika blogginlägg: 
Blanc de Blancs bas 2015. Det är den här champagnen vi dricker ikväll. Vår första flaska drack vi för tre år sedan. God redan då, men väldigt ung. Inte utan att det är med viss spänning vi drar korken och häller upp i våra glas.
Historien börjar 1963 med att Marc Hebrart flyttar till Champagne. Tar över en liten vingård och börjar tillsammans med sin fru att producera sin egna champagne. Idag omfattar verksamheten drygt 15 ha i 70 olika lägen i Premier och Grand Cru byar i Grande Vallée de la Marne. På den högra stranden (Cotes de Blancs) har dom vinfält i byarna Avize, Oiry och Chouilly med mestadels Chardonnay. På den vänstra stranden (Valle de la Marne och Montagne de Reims) i byarna Ay, Mareuil-sur-Ay, Bisseuil och Avennay-Val-d' Or kommer deras Pinot Noir.
Medelåldern på vinstockarna är 30 år. Pinot Noir utgör 70% och Chardonnay 30%.
Sonen Jean-Paul tog 1997 över verksamheten.
All jäsning äger rum på rostfria ståltankar med ett undantag, cuvéen RiveGauche-Rive Droite. Den senare får jäsa på ekfat.

Kvällens champagne är gjord uteslutande på druvan Chardonnay. 15% av druvorna kommer från Grand Cru-fält i Chouilly och Oiry. De resterande druvorna kommer från Premier Cru-fält i Mareuil-sur-Ay. Medelåldern på vinstockarna är närmare 35 år. Detta är en Non Vintage och görs vanligen på en mix av två eller tre årgångar, där basårgången ofta utgör 60-80 %. Med tanke på degorgeringsdatumet misstänker jag att basårgången är 2015.
Jäsningen har ägt rum på ståltankar. Det har fått ligga i cirka 36 månader på sin jästfällning innan den degorgerades 15 oktober 2019 och fick då en dosage på 7 gr/liter.

Jämfört med för tre år sedan har den utvecklats något. Alltjämt uppfattar jag den som ung men inte lika ung som då.
Doften är mycket frisk med massor av gröna äpplen och citrus. Här finns också en del krita, snäckskal och våta granithällar. Små instick av gula stenfrukter och tropisk frukt.
I gommen har smakerna djupnat jämfört med senast. Nu liksom då är det gröna äpplen och citrus som vi först känner. Idag upplever vi också att äppletonerna börjar dra åt det gula hållet. Vi noterar också några gråpäron, persika, gula plommon, en finstämd brödighet och aningens krita. En trevlig syra ger bubblet en fin friskhet. Eftersmaken är medellång och där dyker det upp någon tropisk frukt tillsammans med aningens fläder, brioche saltstänkt mineral. I avslutet ett elegant grapefruktbett. 
Betyg 4+

Det finns nog lite mer utveckling att hämta hem, så du som har någon flaska behöver inte ha bråttom.


1 kommentar: