måndag 25 december 2023

2021 Riesling Trocken, Geil

Vid vårt senaste besök på DoMa i Stockholm pratade vi en del med vår sommelier. En mycket kunnig och trevlig person. Det visade sig att hon även var involverad i importören Brand Wine Estates verksamhet. Vi gjorde vid hemkomsten en beställning på SB av några av deras viner. Vi kommer att under våren 2024 prova oss igenom dessa. Någon av dagarna före jul så tjuvstartade vi med en riesling från Geil.

Weingut Oekonomierat Johann Geil I Erben är en producent med en lång vinhistoria i Bechtheim. 1871 köpte Georg Geil herrgården som idag är hjärtat av deras vineri. Geografiskt befinner vi oss några mil söder om Frankfurt. Jag kommer i fortsättningen att korta ner namnet till Geil helt enkelt. 

Idag är det tre generationen som bor och verkar på vingården Bechtheim i Rheinhessen. Dom äger vinfält i områdena Geyersberg, Rosengarten och Hasensprung. Totalt omfattar vingården 40 ha. Deras fokus ligger på druvorna Riesling, Grüner Silvaner och Spätburgunder (Pinot Noir).

Druvorna till det här vinet kommer från deras vinfält i Geyersberg, Rosengarten och Hasensprung. Det är vinifierat på ståltankar, där det också fått ligga till sig en kortare tid.

En mycket frisk, men försiktig doft av citrus, gröna äpplen, lite päron, någon persika, en rejäl dos regnvåta grusgångar samt aningens florala toner när temperaturen på vinet stiger


I munnen känns det väldigt friskt och nästan lite spritsigt med en tendens att vara aningens krispig. Gröna äpplen, citrus, persika, aningens päron, någon liten örtighet och steniga mineraler. I eftersmaken noteras lite flora inslag. 
Detta är kanske inte den mest komplexa riesling jag druckit, men igengäld är det lättsam och lättdrucket. För sådana viner finns det många tillfällen!
Skrev jag att det var redigt gott!!
Betyg 3++
På SB är priset 199 kr


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar