onsdag 13 december 2023

2009 Barolo, Fratelli Revello

 Det går så sakta mot jul. Lucia idag. Vintern har gjort ett litet uppehåll. Det lilla snötäcket (kanske 2 cm) regnade bort i helgen. Gråa moln, någon grad över nollan och snålblåst. Allt är med andra ord som det brukar vara så här års på Västkusten. 

Vi letar i källaren och hittar något som ska lysa upp för stunden. Barolo från 2009 känns som ett gott försök.


År 1945, precis efter andra världskrigets slut, flyttade Giovanni Revello med sin familj till byn L’Annunziata i La Morra, Barolo. 1954 planterade han tillsammans med sönerna om vingårdarna på den hyrda egendomen och några år senare kunde druvorna säljas till vinmakare i området. 1967 bjöd på en exceptionellt bra årgång och familjen gjorde sin första egna Barolo-buteljering under namnet ”Giovanni Revello & Figlio”. På 70-talet flyttade familjen till cru:n Gattera och byggde där sin egna gård. Mer land och andelar i fler vingårdar i området runt La Morra anförskaffades, nu under ledning av Giovannis söner Giacomo och Ercole. 1990 tog Giacomos söner Lorenzo och Carlo över från sin far och 1992 beslöt sig familjevännen Elio Altare att ta de unga vinmakarna under sina vingar, vilket tillförde både ny kunskap och entusiasm. Under senare delen av 90-talet började de olika vingårdslägena att vinifieras och buteljeras separat och de första stora 15hl faten köptes in år 2001. Under 2000-talet tillkom vingårdsläget Ceretta i Serralunga, och man byggde ett större, mer modernt vineri. År 2016 beslöt sig bröderna för att dela upp egendomen så att deras barn kunde kliva in i respektive företag, och sedan dess arbetar både Lorenzos son och dotter för Fratelli Revello. 

Den största delen av arbetet görs i vingårdarna som sköts med stor noggrannhet. Man arbetar hållbart och helt utan bekämpnings- och gödningsmedel. För att skapa koncentration i druvorna behåller man ca 50-60% av originalfrukten och gör två separata green-harvests under sommaren. Vineriet är modernt med temperaturkontrollerade macertionstankar, endast naturlig jäst och ståltankar för jäsningen. Främst franska ekfat används, en liten del är nya och andelen minskar för varje år. Vinerna buteljeras oklarnade och ofiltrerade. Fratelli Revellos mål är att göra viner för lång lagring, som även kan uppskattas som unga. 
Källa : Importören Budbreaks hemsida

Kvällens vin inköptes 2014 dvs några år före brödernas uppdelning av vingården.

Detta är deras enklaste Barolo. Druvan är så klart Nebbiolo till 100%, som kommer från vingårdar runt byn Annunziata.
Druvstockarna är planterade mellan 1960 och 1993.

Druvorna pressas och genomgår en fyra dagar lång maceration. Jäsningsprocessen äger rum under 10 dagar på ståltankar. Vinet får ligga till sig runt 24 månader på franska ekfat, varav 20% är nya och 80% redan använda.

Doften börjar med några försiktiga toner av läder, tobak och jord, men övergår rätt omgående i en samling röda bär förstärkta med några blåa plommon, örter, nypon, grus samt rosor och violer. En mycket trevlig doft. Inte så kraftfull precis men ändå tydlig.

Vi tar den första lilla klunken och konstaterar att vi har ett vin som nog är så nära sin topp det kan komma. Därtill är det riktigt gott!!

Här finns en hel del röda bär såsom ljusa körsbär, lite hallon, tranbär och någon jordgubbe. En tydlig ton av nypon noteras. En fin örtighet håller sig framme. Tanninerna är rejält avrundade och smånafsar endast i munhålan. Alltjämt en trevlig och bra syra. Eftersmaken är något längre än medel. De röda bären får också sällskap av en något mörkare frukt typ blåa plommon samt ett finfint inslag av rosor och violer.

Vi dricker vinet över två dagar och det håller ihop på ett fantastiskt sätt. Detta är precis vad vi behövde för att skapa lite ljus i decembermörkret.

Betyg 4++

Jag ser i mina anteckningar att jag 2014 betalade omkring 300 kr för det här vinet och med facit i hand konstaterar jag att det var ett riktigt bra köp. Revello verkar sedan dess bytt importör i Sverige. Nu är det Petter & Gabriel genom Budbreak som importerar Revellos viner. På SB är priset nu 379 kr och det är årgång 2019 som gäller. Dags för en påfyllning med andra ord.





2 kommentarer:

  1. 2009 var jag och frun i Ligurien och gjorde en dagsutflykt till Barolo. Stället vi hade tänkt besöka var stängt så vi ringde ett telefonnummer på chans. Vi hade hört att en svensk tjej var ingift i vinfirman Revello. Vi hade tur, hon svarade. Vi fick en fin vinprovning i deras provningslokal med härlig utsikt över nejden. Vi köpte hem deras vingårdsbarolo 2004 och 2005. Nu är vinerna slut, men de var riktigt goda!

    SvaraRadera
  2. Vilken trevlig story. Tack för att du delade med dig.

    SvaraRadera