söndag 17 december 2023

2011 Barbaresco, Produttori del Barbaresco

Inspirerade av gårdagens underbara Barolo, så fortsätter vi på den inslagna vägen att njuta av nebbiolodruvor. Den här gången är det ett vin från Produttori del Barbaresco, som fått vila några år i vår källare.

Produttori del Barbaresco är ett kooperativ bestående av 56 medlemmar och tillsammans förfogar dom över ca 100 ha vinodlingar i Barbaresco. Dom har valt att endast arbeta med druvan Nebbiolo inga andra druvor hanteras. Vingårdar där dom har mark är i : Asili, Rabajà, Pora, Montestefano, Ovello, Pajé, Montefico, Moccagatta och Rio Sordo. 

Dom gör varje år en Langhe Nebbiolo (sedan 1975) på druvor från de lite yngre vinstockarna samt en Barbaresco (sedan 1958) på druvor som samlats in från de olika vingårdslägena. Vissa speciella år görs också vingårdsbetecknade Barbaresco dvs nio olika Barbaresco, en från resp vingård som nämnts ovan.

Du som vill få hela historien bakom Produttori del Barbaresco kan klicka in på importören Arvid Nordquists hemsida.

Vinifieringen äger rum på ståltankar i ca 28 dagar tillsammans med skalen. Vinet får sedan ligga till sig i två år på stora ekfat. Årgång 2011 buteljerades i april 2014. Produktionen år 2011 var ca 240 000 flaskor.

Inledningsvis känner vi lite läder och tobak, men detta övergår rätt snart till att det sprider sig en fin  doft av lite ljusa körsbär, örter, kryddor, rosor och violer.

Vi smakar och slår fast att detta känns mycket friskt trots sina tolv år. Rätt så slankt med en förträfflig syra. Gott som attan. Omgående är det de röda bären läs: ljusa körsbär, hallon, tranbär och jordgubbar som inleder resan. Lite örter och kryddor liksom krita och nypon tränger sig fram efterhand. Tanninerna är tydligt närvarande och nafsar i munhålan, men går aldrig över gränsen för att bita på ett stötande sätt. I eftersmaken dyker det upp violer och rosor.
Riktigt förbaskat gott!!
Betyg 4+
Vi betalade runt 260 kr på SB, då vi köpte det. Idag har priset krupit upp mot 400 kr. Senast var det årgång 2017 som såldes, men dessvärre verkar den slutsåld.













1 kommentar: