måndag 11 mars 2024

2021 O Pequeno, Mein

 Dags för en helt ny bekantskap. Det vart lite strul med en av våra beställningar, så vi erbjöds en lösning där vi erhöll några flaskor av det här vinet. Vi är ju alltid öppna för nya bekantskaper, så inte så mycket att prata om utan vi tog erbjudandet. I förra veckan blev så dags att dra korken ur den första flaskan.

I början på 1990-talet förvärvade Javier Alén egendomen Viña Mein. Det är en vingård som ligger i den lilla byn San Clodio i vinregionen El Ribeiro i Galicien. Dom äger 14 små vinfält på totalt 18,3 ha, som ligger på 100 till 193 meters höjd över havet, på sluttningarna i Avia dalen. I dom här trakterna har det odlats vin sedan 1200-talet. Javiers målsättning har varit att de gamla traditionella druvorna ska få komma till sin rätt. Den gröna druvan Treiixadura står i centrum.

Det här vinet är gjort på Treixadura till 80% och de övriga 20 procenten delas mellan Godello, Albariño, Torrontés och Loureira. Druvorna har fått jäsa var för sig på små fat av en blandning av ståltankar, cementtankar och ekfat. Musten blandas och får därefter mogna i cirka 10 månader innan det buteljeras.
Allt vin produceras med deras egna druvor.

Färgen går i en lite ljusare halmgul nyans.
I doften hittar vi gröna äpplen, en hel del citrus, lite päron, gula stenfrukter, en fin nätt blommighet samt aningens krita och krossat grus.
I gommen är det torrt, friskt och med en trevlig syra. Det är rätt så aromatiskt med äpplen och citrus i centrum, men med persika, aprikoser, aningens honung samt lite nätta florala inslag som smakförstärkare. Rätt så runt i sin framtoning. Eftersmaken bär tydliga spår av grapefrukt, krita, fläder och steniga minraler.
Ett gott och spännande vin på druvor vi sällan dricker. Visst blir vi nyfikna på att utforska Galicien lite mer.
Betyg 4-
Vi betalade 16 euro per flaska.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar