onsdag 20 mars 2024

2019 Les Sentius från Joan Simó

I mitten på januari skrev jag en hyllning till Priorat-vinet Les Eres Vinyes Velles. Niclas som hade tipsat mig om det vinet tyckte även att "lillebrodern" Les Sentius var ett trevligt och intressant vin. Jag inhandlade ett par flaskor och i förra veckan passade jag på att dra korken ur den första flaskan.

Familjen Simó har odlat vin i många generationer, men fram till 1990-talet sålt druvorna vidare till det lokala kooperativet. Gerard Batllevell Simó insåg potentialen i familjens gamla vingårdar och beslutade 1999 att börja tillverka vin i egen regi. Så stallet och källaren i det gamla familjehuset mitt i Porrera byggdes om till ett modernt vineri, och verksamheten fick namn efter morfar Joan. 
Gerard gör ca 25 000 flaskor vin per år från de gamla vinstockarna på vingårdarna Les Eres, Tros Nou och Els Carners, och nyare planteringar på La Garranxa.
På Systembolaget kan det beställas följande viner: Les Sentius 2019, Les Eres Vinyes Velles 2015, Tros Nou 2018 och även den exklusiva vinlådan Joan Simó Selecció.

Det här vinet har druvmixen 60% garnatxa negra, 10% carinyena, 15% syrah och 15% cabernet sauvignon. Druvorna kommer från vingården La Garranxa i Porrera. Här växer runt 11 000 vinstockar med en ålder på i genomsnitt 20 år. 
Vinet har fått ligga runt 15 månader på ekfat (225-liters) som använts en gång tidigare till att lagra Les Eres.

Färgen går i en mörk rubinröd nyans.

Doften inleder med lite toner av läder, jord och höstlöv, men den mörka frukten tar tämligen omgående över. Här finns också tydliga inslag av örter och kryddor. Speciellt svartpeppar är både tydlig och läcker. I mindre omfattning men ändå tydligt noterbara är tonerna av vanilj och choklad. En mycket trevlig doft.

I munnen känns det mjukt och runt med en härlig rätt så kraftig mörk frukt läs blåa plommon, mörka körsbär, björnbär och svartavinbär.
Örter och kryddor i små fina omgångar noterar vi. Tanninerna finns där, men är rejält avrundade och bjuder ett försiktigt motstånd tillsammans med en behaglig fräschör från en trevlig syra.
Eftersmaken är något längre än medel och där får frukten och kryddorna sällskap av choklad, några droppar espresso samt unset vanilj.
Betyg 4
Ett riktigt gott vin som på SB kostar 259 kr.Det når så klart inte upp till Les Eres som är drygt 150 kr dyrare, men för sina 259 kr är det bra nära ett fynd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar