torsdag 7 november 2024

2009 Vigna Rocche dell´Annunziata från Erbaluna

Jag träffade på hösten 2017 Andrea och Monica Oberto från den lilla vinproducenten Erbaluna. Det var i Köpenhamn hos vår favorithandlare Cibi e Vini. Det blev en mycket minnesvärd stund med fantastiska viner. Jag skrev om besöket här.


 Azienda Agricola Erbaluna ligger precis i utkanten av byn La Morra i Piemonte. Vi befinner oss ca 50 km sydost om Turin. Här har det bedrivits vinodling i en väldigt massa år, men sedan 1958 har dom gjort vin under eget namn. Idag bedrivs en småskalig ekocertifierad (organisk/biologisk) vinproduktion. Runt 15 ha vinmarker förfogar dom över. I deras portfölj finns 4 Barolos, 2 Barbera, en Langhe Nebbioilo, en Dolcetto samt en Erbaluna Rosso


Här är det Nebbiolo till hundra procent. Druvorna kommer från deras bästa vingårdsläge Rocche dell`Annunziata. En vingård som med väldigt gott ryckte. Den är belägen på 260-300 m ö h och med en jordmån av kalksten, lera och ett övre skick av sand. Druvorna skördades för hand under den andra veckan i oktober. Vinet har fått jäsa på ståltankar och sedan fått mogna i cirka två år på 30-33 hl stora ekfat.  
Det här är en Barolo som jag hyllat tidigare bl a årgångarna  2008, 2010 och 2013


En alldeles enastående Barolo, som nu är i en underbar drickfas.
Färgen går i en djup rubinröd ton med några tegelbruna stråk.

Inledningsvis bjuder doften på försiktiga toner av läder, tobak och jord, men det tar inte lång stund innan det är de röda bären som tar över. Några enstaka mörkare bär tycker vi oss ana. Här finns också några små nypor örter, kryddor och nypon samt aningens violer och rosor.

Vi tar den första klunken och konstaterar att dett är ett sagolikt gott vin, som just nu är i en perfekt drickfas med några försiktiga mognadstoner. Precis som vi vill ha vår Barolo.
De röda bären påminner oss om  röda körsbär, syrliga jordgubbar, hallon, tranbär och några röda vinbär. Lite örter och kryddor, med betoningen på lite, närvarar. Här finns också aningens nypon. Fin syra och tanniner som med åren slipat sina kanter så att idag upplever vi dom mjuka, men ändå tydliga. I eftersmaken någon knivsudd kaffe och kakao som samspelar fint med de röda bären. 

Det finns en harmoni och balans i vinet som tillsamans med smakerna gör det här till en alldeles lysande Barolo.
Betyg 5-
Inköpt i Danmark hos Cibi e Vini på hösten 2017, då svenska kronan stod i kursen 1,25. Vi betalade 275 DKK.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar