fredag 18 februari 2011

Campo Léon 2005, Latium Morini

Förra helgen var det dags att smaka en amarone. Det sägs att 2005:orna mognar lite snabbare än normalt så vi fick lust att se om ryktet var sant. Det fanns två flaskor kvar av Campo Léon. OK då testar vi en av dom. Vi fyllde  halva flaskan på karaff tre timmar före det var dags att dricka.

Producenten heter Azienda Agricola Latium Moriní och håller till i de östra delarna av Valpolicella.
De kan därför också tillverka soave eftersom ägorna sträcker sig in i detta området.
Mezzanedalen vimlar av storheter som Dal Forno och vår egna favorit Roccolo Grassi.

Vinet görs på 70% corvina, corvinone, 20% rondinella samt 10% oseleta och croatine.
Första gången vi stiftade bekantskap med denna amarone var 2009 då årgång 2004 släpptes. Dryga 300 kr kostade vinet då och vi blev omedelbart förälskade i detta underbara amaronevin. Vi  köpte därför på oss 3 flaskor av årgång 2005 när det släpptes 2010.

Doften som möter oss är full av torkad frukt. Det finns en viss kryddighet/örtighet i bakgrunden. Ingen intensiv doft men tydlig och mycket angenäm.
Smaken är len och underbar. Den domineras av mörka körsbär, lite ört och peppar. Smaken är mycket lång och hela tiden följs den av en behaglig fruktighet.
Ett mycket gott amaronevin.

Vi följde vinet under tre dagar. Det höll hela tiden samma höga klass.

Just nu kan man inte köpa detta på SB. Mats på Hoff-vinhandel har meddelat mig på mejlen att årgång 2006 släpps 1 augusti. Det kommer då att kosta 298 kr. Rent generellt är 2006 en bättre årgång så det blir att hänga på låset 1 aug.

Betyg 4
En mycket stark fyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar