fredag 9 november 2012

Istanbul del 2

Vi hade fem fina dagar med svensk högsommar i Istanbul. Till de stora turistattraktionerna var köerna flera hundra meter. Vi valde därför bort en del och njöt istället av folklivet på gator och caféer, gjorde en båtresa på Gyllene Hornet och Bosporen.

Det blev inta bara vin.
Det var säsong för granatäpplen och vilken vitaminbomb vi fick!

Pressade granatäpplen

Vi åt en lunch på en liten fiskrestaurang alldeles i närheten av Galata Tornet. Verkligen ett hål i väggen. Det fanns plats för 12-15 personer. Mycket personlig och underbar mat.


De grillade kalamares var något alldeles extra. Den grillade Sea Bass jag åt var också något enastående. Vinlista fanns det inte någon. Det enda vin de serverade var Beyaz. Vi drack öl, men kunde inte hålla oss utan beställde in ett glas vitt och mindes med förfäran vad man hällde i sig som ung student.

Vi fick regn en av kvällarna och valde då en restaurang i närheten av hotellet. Det blev olika kebabvarianter och ett ganska hyfsat rött vin.

2009 Bogazkere, DLC, Doluca
Doluca är en av de större producenterna i Turkiet. Dom har 35 olika vinvarianter på sin produktlista och tillverkar ca 14 millioner flaskor om året.
Det här vinet är till 100% gjort på den inhemska druvan Bogazkere. Just det här vinet är gjort på druvor, där en del kommer från sydöstra Anatolien och ska vara lite mer tanninrika och där den andra delen druvor kommer från Denizli och inte så tanninrika. Vinet har i fyra månader legat på 225l franska ekfat innan det tappats på flaska.


Vinet har en djup mörkt röd färg, men det doftar av röda bär: hallon, lite smultron och jordgubbar.
De röda bären går igen i smaken. Lite örter och mineraler kompletterar frukten i den medellånga eftersmaken. Det är sparsamt med tanniner och de som finns är alldeles sammetslena. Den pigga syran är en av vinets förtjänster. Ett enkelt och mycket lättdrucket vin. Jag får en förnimmelse av ett ett hyggligt beaujolaisvin.
Betyg 3

 
Vi ville prova ytterligare ett vin och valde ett som fanns på halflaska.
 
2008 Antik
Även detta vin kommer från Doluca, men nu har man blandat Bokazkere med Syrah. Vinet har legat i åtta månader på franska ekfat. Alla druvorna kommer från regionen Denizli.
Ett helt annorlunda vin. Den röda frukten har blandats upp ordentligt med mörk frukt. Här finns inslag av mörka körsbär, lite blåbär och en del björnbär. Vi noterar rostade fat, en del örter och tanniner som är lite grovhuggna.


Det här vinet är lite klumpigt och de olika smakerna balanserar inte varandra. Det smakar inte alls dåligt, men faller inte oss i smaken.
Betyg 2+

Vi tog på lördagsmorgonen färjan över till den asiatiska sidan och besökte staden Kadiköy. De olika handlarna gjorde i ordning sina fisk- och grönsaksstånd medan vi flanerade runt. En turkisk öl kändes nödvändig den här förmiddagen.




Sista kvällen i Istanbul åt vi lite blandade rätter med kyckling och grillat lamm. Vi drack till detta ett rödvin från Doluca.

2010 Doluca Red Wine.
Ett vin gjort på druvorna Cinsault, Alicante och Bogazkere. Alla druvorna kommer från det nordvästra hörnet av Turkiet, som gränsar mot Bulgarien.


Färgen är mycket mörkt röd med en dragning åt violet.
Doften är inte så stark men vi noterar en doft med blandning av mörka och röda bär.
Smaken går i samma toner som doften. Aningens örter finns där. Lite tanniner gör oss sällskap inte sammetslena precis men inte heller allt för bråkiga. Syran håller uppe vinet så att det inte faller igenom. Ni hör själva att det här är ett enkelt husvin för mattillfällen. Anpassad för att gillas av en det stora flertalet turister som besöker Turkiet. Missförstå mig rätt nu. Det finns inga direkta fel. Vinet smakar hyggligt och är ganska lättdrucket, men det finns heller inget som sticker ut och triggar en till att beställa det här vinet fler gånger. Det funkar men är också ointressant.
Betyg 2+

Systembolaget utbud av alkohol från Turkiet.


Vi har smakat vin från två stora (största?) producenter i Turkiet. Vinerna har varit ganska hyggliga, kanske för mycket inställsamma och inriktade på att gå hem oss alla typer av turister. Innan vi åkte iväg så var vår bild av viner i Turkiet splittrad. Det fanns ett ryckte om att de skulle vara söta, örtiga drycker, men detta stämmer inte alls med vår bild. Vår nyfikenhet har väckts och vi ska hålla ögon och öron öppna efter viner från lite mindre producenter och som vågar gå sin egen väg.
Vi tror att inom en femårs period så kommer utbudet av turkiska viner på SB (beställningssortimentet) ha förändrats radikalt till det bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar