lördag 17 november 2012

Beaujolais Nouveau

Tredje torsdagen i november ja då vet alla vinnördar att nu är det Beaujolais Nouveaudags. En gång i tiden var det riktigt hysteri kring detta. Numera märks det inte så mycket, men i år verkar det ha blivit lite mer uppsving.
 Under 80-talet och 90-talet tillhörde Vintankar dom som handlade ett par flaskor och prövade en flaska tillsammans med hustrun en vanlig torsdagskväll. I Vintankarhemmet var det inte, på den tiden, så vanligt med vin mitt i veckan. Vi kom med åren att tycka att Beaujolais och framför allt Nouveau inte riktigt var vår grej: allt för tunt och för mycket skumbanan. I somras provade vi ett par olika varianter av Beaujolais och kunde konstatera att det trots allt finns en del riktigt hyggliga beaujolaisviner. Vi skrev om dom här och här.
Vi läste på bloggen Finare Viner om en Beaujolais Nouveau som skulle släppas nu på torsdag. Vi kände att den ville vi ge en chans. Vid 17-tiden besökte vi Nordstan i Gbg och där fanns ett par kartonger kvar. Vi inhandlade två flaskor till oss själva och två flaskor till vännen LM.
Vi möts av en tilltalande frisk doft. Dofttonerna går i rött: hallon, körsbär och vinbär. En rätt så påtaglig mineralton noterar vi också.
I gommen får vi samma röda frukt som vi kände i doften. De kompletteras med en syra som känns som en blandning av röda äpplen och lingon. Lättdrucket som attans. I eftersmaken dyker trevliga örter och lite lakrits (salt) upp.
Det här är ett vin som rinner genom strupen med både stor hastighet och välbehag. Inget som ska analyseras mer än så här.
En tredjedel av flaskan blir kvar. Vi sätter på korken och ställer in flaskan i kylen. Sent på fredagskvällen dvs ett dygn senare tar vi fram den och häller upp två glas. Nu är den pigga, röda frukten borta. Doften är ytterst svag och smakmässigt är det mest örter och lakrits vi känner. Lite brända toner. Det är inte alls samma vin som det var första kvällen.
Betyget får gälla för första kvällens glas. Vi köpte detta för 125 kr.

Betyg 3+


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar