måndag 26 november 2012

2007 Le Sassine, Valpolicella Classico Superiore

Måndag förmiddag. Jag arbetar hemifrån idag. Regnet det bara öser ner. Åter en av dessa gråa, regniga novemberdagar i väntan på december och lite juleljus. I sinnet är det ljust för ikväll är det den årliga amaroneprovningen på Barrique. Det blir mer om detta längre fram i veckan.

Le Ragose är en producent i de östra delarna av Valpolicella Classico området. Vi hade läst om deras viner på andra bloggar och köpte i slutet på sommaren en laddning av deras viner från Carlo Merolli. Ganska omgående provade vi basvalpolicella. Vi har sedan under hösten hunnit igenom ett par årgångar av deras vanliga amarone 2002 och 2003 och även deras prestige amarone Marta Galli 2004. Vi har så här långt varit imponerade.
I lördags var det dags för deras Superiore.

2007 Valpolicella Classico Superiore le Sassine
Enligt Thomas Ilkjaer är det här vinet navet i deras vinproduktion. Vinet har sedan 1978 gjorts enligt ripassometoden. Druvbasen är 50% Corvina och 30% Rondinella, medan resten är en allsköns blandning av druvor som forselina, negrara, pelara, barbera, oselta, croatina och merlot.Färgen är rubinröd med en liten mörkare nyans.
Det doftar friskt av körsbär, aningens vinbär(svarta), lite jord, blommor(?) och hyggligt med örter.
Vi gillar den här doften som inte för tankarna till amarone utan istället talar för sig själv. Trots att vinet är gjort enligt ripassometoden.
Smaken går också sin egen väg. Visst finns här de typiska valpollicella dragen i form av körsbär, lite mörk choklad, en del örter och lite mörka bär. Samtidigt som dessa för Valpolicella så typiska ingredienserna finns där, så väljer man sin egna väg att inte ha så mycket torkad frukt eller att efterapa amarone. Le Sassine har inte samma kraftfulla uttryck som många ripassoviner, istället prioriteras en lite lättare stil och mer elegans. Syran är pigg och frisk. Tanninerna aktiva, avrundade och inte ett dugg inställsamma. Ett bra matvin till lite enklare rätter.
Vi hade en örtinfluerad kyckling med rostade rotfrukter och detta var en ypperlig kombo.

Vi har nu druckit basvalpolicellan, superioren, den vanliga amaronen samt Le Ragoses prestigeamarone. Vi konstaterar att det här är en riktigt bra producent, som över hela linjen gör bra viner. Det är mycket förvånande att ingen svensk importör plockat upp den här producenten, deras viner finns därmed inte på Systembolaget. Vill du köpa så har Carlo Merolli vinet för 103,50 MUK dvs DKK=SEK=NOK

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar