måndag 5 maj 2014

Löjrom och Piggvar. Champagne och Chablis.

I fredags kom mina brors barn på besök. Dom meddelade att dom hade med sig en stor piggvar och att dom också ville bjuda oss på middag. Detta betyder också att "vi blir väldigt glada om ni står för vinet", vilket vi gör med glädje. Vi la till att då fixar vi en förrätt. Ur frysen tog vi fram lite löjrom. Ur lökförrådet ( det egenodlade) tog vi fram en rödlök. Och så rostade vi bröd.
Vilken fest det blev så här den första fredagen i maj!

Blanc de Noir, Jean Laurent.
Vår sista flaska av den här standardchampagnen fick det bli.
Jean Laurent har sina ägor i den sydliga delen av Champagne som kallas Aube, jordmånen är kritrik. I Aube odlar Jean Laurent Pinot Noir och Chardonnay på ca 16 hektar. Aube är definitivt Pinot Noir-land och flaggskeppet i vinproduktionen är givetvis deras Blanc de Noirs.
En champagne som endast är gjord på druvan Pinot Noir, då får vi en BlancdeNoir.

Färgen är gyllengul med en liten rödgul ton.
Det doftar av smultron, röda äpplen och kritiga mineraler.
Smaken är torr och frisk. Röda äpplen, jordgubbar och smultron dominerar i smaken, men visst finns det lite örter, mariekex, citrus och en del mineraler.
Behaglig och frisk syra har den här champagnen.
En enkel champagne, men ändå väldigt god, som på sitt lättsamma sätt förgyller en fredagskväll.
Vi har köpt den från Winefinder och betalade 259 kr flaskan. Den säljs endast i sexpack.

Betyg 4-

Piggvaren serverades med färsk potatis ( dock ej svensk), skirat smör och pepparot. Grillad sparris blev det enda tillbehöret. Det här var inte bara gott, det var helt enkelt "gör gött".

2010 Chablis 1er Cru Mont-de-Milieu, Domaine Pinson.

Detta är en trogen gäst i Vintankarhemmet. Vi köper en sexpack, för de är endast så de säljes, kanske vartannat år. Det är nog den Chablis jag bloggat mest.
2010:an drack vi vår första flaska av i november.
2008:an skrev jag om för ett år sedan.
2006:an skrev jag om för två år sedan.

Doften känns fortfarande ungdomlig och med gott om citrus, vita blommor och mineraler. I bakgrunden finns där lite tropisk frukt, en lätt touch av honung och aningens kaprifol.

Smaken är mycket frisk med en lätt elegans och också med en viss komplexitet. Citrus och äpplen dominerar till en början. Vi gillar den friska syran som balanseras på ett elegant sätt mot resten av vinet. Gott om mineraler finns det. Vi hittar efter ett tag en del tropisk frukt, lite örter och persika. Speciellt i den medellånga eftersmaken.
Vinet känns fortfarande ungt och vi tror på en bra utvecklingen de närmaste åren.
Vi kan återigen konstatera att Domaine Pinson leverar med hög klass.

Betyg 4

Våra flaskor är inhandlade från beställningssortimentet. De såldes då endast i förpackningar om sexflaskor för ett pris om 1 520 kr.
Nu finns årgång 2011 hos "Bolaget" och dessa går att köpa styckevis för 220 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar