lördag 10 maj 2014

Dolcetto. Roagna vs Domenico Clerico

Dolcetto är en druva som vi på senare år kommit att uppskatta allt mer. Visst, den kan tyckas enkel och inte så mycket att orda om, men den ett matvin och därför värd lite uppmärksamhet.
Vi har den senaste tiden druckit Dolcetto ifrån två olika producenter. Båda dessa Dolcetto tycker vi håller hög klass, som av en händelse är båda från 2010

2010 Dolcetto, Roagna

Den här drack vi för dryga året sedan och tyckte då så här. Beskrivningen då stämmer väl överens med hur vi upplever vinet idag: ungdomligt, syrliga körsbär, röda vinbär och några stänk koncentrerad  hallonsaft. I bakgrunden finns en liten nypa örter, regnvåt jord och multnande kompostjord.
Smaken är slank och med en härligt, syrlig röd frukt. Syran känns lite intensiv så där omedelbart, men lugnar sig så fort den får sällskap med lite mat. Tanninerna gör sitt jobb utan att ta allt för stor plats. Eftersmaken är knappt medellång och där får frukten samsas med örter och en lätt lakritston samt lite krossade körsbärskärnor.
Betyg 4

2010 Dolcetto Visadi, Domenico Clerico
Det är ett år sedan vi drack årgång 2007 av detta vin. Vad vi tyckte då hittar du här.
Du som vill veta mer om producenten får klicka på länken till deras hemsida.
Det görs ca 25 000 flaskor av denna dolcetto. De första dolcettoplantorna planterades 1950 och de senaste 2004. Macerationen varar 5-7 dagar tillsammans med druvornas skal.Vinet har legat 10 månader på rostfria ståltankar innan de buteljerades.

Doften är lite mer diskret än vad vi minns att 2007:an hade och vad Roagnas version visade upp. Vi tycker oss ändå känna att frukten hos denna Dolcetto har en mer komplex fruktblandning av röda och mörka bär.
Smaken är slank, stram och vill inte bjuda upp riktigt.
Precis som i doften finns det också ett mörkare inslag av bär. Både syra och tanniner visar sig i inledningen lite tuffa, men så fort vinet får samsas med vår pastarätt kommer de bra överens med oss.

Vi dricker halva flaskan dag 1 och återvänder till den dag 3. Vi möts nu av ett mycket mer tillgängligare vin.
Doften är tydligare och det är framförallt den lite mörkare frukten (blåa plommon, mörka körsbär, slånbär) som stigit fram ur sina gömda vråer.
I munnen är vinet lika slankt men något mindre stramt. Tanninerna känns mer avrundade, men ändå väldigt aktiva. Syran har lugnat ner sig. Mer örter och en fin fruktkompott av mörka och röda bär. I eftersmaken en lätt touch av lakrits.

Betyg 4

Vinet är köpt via SB:s beställningssortiment för 129 kr.
2 kr dyrare blev dom här vinerna efter alkoholskattehöjningen första januari. Både 2007:an och 2010:an finns tillgängliga. 
Är du nyfiken på att prova en Dolcetto, så blir min rekommendation att välja årgång 2007 då den är mer drickklar just nu eller Roagnas 2010.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar