onsdag 28 maj 2014

Lite Ruché om jag får be

Vi drack vår första Ruché från Cascina Tavijn för ett år sedan. Det var kärlek från första klunken, vilket du kan läsa om här. Då liksom ikväll var det årgång 2010. I slutet av november förra året besökte den unga Nadia Verrua Ängelholm och det var helt enkelt ett måste att få träffa henne och prova de fantastiska viner, som hon och hennes familj producerar. Jag skrev så här om denna magiska kvällen.

En kort repitition:
Nadia är fjärde generationen vinmakare.
Familjen Verrua har fem hektar vinmark där de odlar barbera samt de lokala druvorna grignolino och ruché. De producerar cirka 20 000 flaskor per år. På Cascina Tavijn är odlingen ekologisk, vinerna spontanjäses, man svavlar minimalt och påverkar vinerna så lite som möjligt. Allt för att druvan och ursprunget ska få sätta sitt rätta uttryck. Detta leder också till att varje enskilt år återspeglar sig i vinet. Man kan också säga att här görs det mesta enligt gamla traditioner.
Vingården ligger i den lilla byn Scurzolengo, någon mil nordost om Asti.


2010 Ruché di Castagnole Monferrato, Cascina 'Tavijn

Återigen slås vi av drickglädjen i det här vinet. Doft och smak har underbara skogshallon som främsta signum, släng sedan i en del örter, lite järnaktiga mineraler och några fullmogna björnbär. Avsluta kompositionen med en liten blombukett av violer, jasmin och vildrosor, så är verket fullbordat.
Ja, nästan. Friska upp det hela med en alert syra med röda vinbärsinslag och några inte alltför mesiga tanniner.
Det här blir hyggligt slankt med en viss stramhet och en underbar frukt. Friskheten och frukten är som gjord för sommarfilosofiska kväller, där livets väsentligheter avhandlas.

Vi är stora fantaster av den här Ruchén. Lite mer om vi får be!!

Cibi e Vini i Köpenhamn fixar detta för ynka 119 DKK per flaska.

2 kommentarer:

 1. Trevlig rapport, är själv lite av en nybliven Ruché-fan. Läs här: http://www.finewines.se/threads/idag-dricker-vi-provningsnoteringar-och-diskussioner.2030/page-126#post-63931

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej!
   Roligt att du gillar min rapport. Jag testade det vinet du nämner för ett år sedan. Gillade det även om doften var lite väl mycket geléhallon. Sedan hände något konstigt med vinet under natten. Jag har en flaska kvar och det känns nog som läge att testa den å det snaraste. Håller med dig att det är nog ett hata eller älska vin.
   Får du möjlighet så ska du absolut testa Cascina Tavijns variant!!
   Vad jag tyckte om Laccento hittar du här:
   http://jcvintankar.blogspot.se/2013/05/ruche-laccento.html

   Radera