måndag 3 augusti 2015

2010 Amarone, Monte Santoccio

Monte Santoccio är en liten producent, som gjort stort intryck på oss. Vi besökte honom i våras tillsammans med Clubamarone. Det blev en ganska utförlig bloggpost om detta smått magiska besök. Du kan läsa om det här. Vi fick med oss hem en låda av deras amarone 2010. En av de där lite småruggiga kvällarna i förra veckan drog vi korken ur den första flaskan. Vi misstänkte att den var lite ung, så vi hällde över den på karaff och lät den luftas i närmare fyra timmar.
Den fick ackompanjera osten eller snarare tvärtom ost fick utgöra tillbehör till vinet.

Druvmixen är 40% Corvina, 30% Corvinone, 25% Rondinella  och 5% Molinara.
Druvorna har fått torka i ca 90 dagar innan vinifieringen börjar. Vinet har därefter fått ligga till sig runt 36 månader på tonneaux (stora ekfat).

2010:an känns fortfarande mycket ung och vi tror att den kommer att utvecklas väldigt bra de närmaste åren. Just dom här ungdomliga amaronevinerna har sin charm med lite mer kärvhet, mindre torkad frukt och större personlighet.

Vi doftar på vinet redan vid upphällningen och kan konstatera en svag doft av mörka körsbär, men inte så mycket mer. Fyra timmar senare när vi häller upp i glasen så är det helt andra tongångar. De mörka körsbären har nu fått sällskap av lite andra mörka skogsbär, blåa plommon, lite, lite torkad frukt, en del örter och kakao. Visst är doften stor, men inte så där maffigt kraftfull. Här finns mer elegans än kraft.

I munnen känner man att vi har med en ung amarone att göra. Det finns en stor friskhet och de mörka körsbären är i centrum. Visst lite torkad frukt finns det, men den finns i bakgrunden någonstans. En lätt ton av örter, kakao och unset vanilj. Syran ger vinet en friskhet vi gillar. Tanninerna finns där, visserligen behagfullt mjuka, men bjuder ändå ett litet motstånd. Eftersmaken är lång och här finns på sluttampen den där lilla bitterheten från riktigt mörk kvalitetschoklad. Alkoholen är så gott som helt integrerad med frukten.

Visst är det här en bra amarone, även om den är lite ung idag. Du som har den här årgången hemma kan gott vänta ett halvår eller kanske t o m något år innan du öppnar dom. Jag vill följa utvecklingen så fram emot jul drar vi nog korken ur nästa flaska.

Vår flaska är privatimporterad. Med frakt och sv alkoholskatt hamnar vi strax under 300 kr. På "Bolaget" är priset 557 kr.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar