lördag 29 augusti 2015

2010 Inferi, Brunelli

Dags för ännu en 2010:a.
Producent är Brunelli. Jag har skrivit om två besök hos dom dels ett på Amaroneguiden efter förra årets besök och dels  ett på min egna blogg efter årets besök. Ni som läst detta förstår att här görs det viner av högsta klass. Deras två toppamarone är bland det bästa som går att uppbringa.
Version 2009 av "Inferi" skrev jag en hyllning till här.  Nu är det alltså dags att ge sig i kast med årgång 2010. Det är ofrånkomligt att jämförelser görs med deras "Titari". Årgång 2009 har jag hyllat hejdlöst och utnämnt till en av de tre bästa amarone jag druckit. "Titari" 2010 testade jag för en månad sedan. Jag gav den högt betyg, men den var ännu inte riktigt i klass 2009:an.

"Inferi" är gjort på druvorna Corvina 70%, Rondinella 25% och Corvinone 5%. Druvorna har torkats i fyra månader. Jäsningen äger rum i 40 dagar i en låg temperatur. Vinet får sedan mogna i 36 månader på ekfat som är 18 hl stora. Efter buteljering får vinet vila upp sig i närmare ett år på flaska innan det är redo för marknaden.

Hur ställer sig då "Inferi" 2010?
Riktigt bra redan nu. Naturligtvis har det inte redan nått 2009 års höjder. Jag tycker Inferi 2010 inte har så långt kvar. Det överraskar mig något, då "Titari" 2010 hade en bra bit kvar till 2009:an.


Vinet känns fortfarande ungt och har en härlig fräschhet.
doften hittar vi körsbär, örter, lite torkad frukt (inga russin) och en del kakao. En elegant och härlig doft. Underbar att sitta och småsniffa på.

I gommen är det en hyfsad kraftfull dryck med en viss stramhet. En väldigt läcker syra skapar en gedigen friskhet. De små nätta, men alerta, tanninerna gör att det finns ett motstånd, som vi uppskattar. Redan nu en underbar balans mellan den fräscha mörka frukten, de finlemmade örterna, den lite sötaktiga torkade frukten och den bitterljuva chokladen.
Alkoholen är helt uppslukad av frukten.
Eftersmaken är riktigt lång. Varje liten sipp sitter kvar i munhålan länge, länge......


Trots allt detta positiva, så anar vi att vinet kommer att ta sig ytterligare ett hack uppåt om något år.

Brunellis två toppamarone "Titari" och "Inferi" i version årgång 2010 är nu testade. Två riktigt bra amarone. I skrivande stund håller jag "Inferi" något högre.
Årgång 2009 var förhållandena det motsatta.

Betyg 5-

Våra flaskor är privatimporterade. Vi betalade 36 euro på plats och sedan tillkommer frakt och svensk alkoholskatt på ca 50 kr pr flaska.
Priset på Systembolaget är 644 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar