tisdag 27 december 2016

Champagne och Amarone 23 dec

Dan före dopparedagen är hela familjen samlad. Dottern är hemma från Bryssel. Sonen har ju lite närmare att ta sig hem, endast de fem milen från Göteborg. Deras pojk- och flickvänner firar jul på sina håll. I Vintankarhemmet gäller "Same procedure as last year" d v s granen kläs den 23:e på kvällen, den gamla träkyrkan från mitt egna barndomshem ska fram oavsett hustruns protester, skinkan griljeras m m. När sedan allt är på plats: julstädningen avklarad, julklappar inslagna, skinkan avsmakad och från CD-spelaren kan vi höra Håkan Hagegård och Adolf Fredriks Gosskör framföra julsånger. Ja då har klockan börjat närma sig midnatt, då blir det ett glas amarone och några bitar parmesan. Julefriden har börjat infinna sig.

Middagsmaten den här kvällen blev fisksoppa med bitar av kolja och lax samt ganska rikligt med räkor. I botten en saffrans bas.

Vilmart & Cie är en producent vars champagner jag verkligen gillar. Jag har tidigare skrivit om Grande Réserve på magnum, Grand Cellier och 2008 Grand Cellier d´Or. I källaren ligger deras roséchampagne Rubis och Couer de Cuvée 2008 och inväntar en lämplig dag. Den enda jag aldrig kommit i kontakt med är Ratafia gjord på 100% Pinot Noir.

Den här kvällen är det alltså vår allra sista flaska av Grand Cellier med basen 2007-2008-2009 som vi drar korken ur.
Grand Cellier görs på blandningen 70% Chardonnay och 30% Pinot Noir, som vuxit på vinrankor som är dryga 30 år gamla. Det är alltid en blandning på tre årgångar, med en tredjedel från varje  år. Vinet har också fått ligga till sig i ca 10 månader på stora ekfat s k Foudres.
En helt sagolik champagne, som just i den här årtalsmixen är nära sin topp.
En härlig doft av citrus, blommor(kaprifol?), gula äpplen, någon liten krydda och mineraler som drar åt ostronskal.

Smaken är helt fantastisk. Stor komplexitet, elegans och lättdrucken. En nästintill oslagbar kombination. Glömde visst den fina balansen. Visst har det smugit sig in lite mognadstoner sedan jag senast drack den, men syran gör vinet fortfarande mycket friskt.
Vi hittar citrus, gula äpplen, lite kryddor, gott om mineraler av det kalkhaltiga slaget, aprikoser, nektariner och lite nötter. En bra och fin mousse som ger en viss krämighet, som i par med briochesmaken blir väldigt läckert. Eftersmaken är längre än medel och där finns de gula stenfrukterna tillsammans med någon lite mer exotisk frukt, unset honung och i avslutet toner från en blodgrape.
Bara så gott. En suverän inledning på ett julfirande.
Betyg 5-
Våra flaskor är köpta av Franska Vinlistan. Priset låg runt 300 kr.



Den här bilden togs mitt på dagen den 23 december. Ingen vit jul precis.
I Vintankarhemmet är det tradition att dricka Amarone på kvällen den 23:e december. Tillsammans med några bitar parmesan. Det är också tradition att det ska vara en Amarone från Villa Monteleone.
Ni som följer mig på bloggen vet att detta är en producent som Vintankar håller högt. Åtskilliga blogginlägg har vi skrivit. Inte minst om de gånger vi bott där.

Den här kvällen är det årgång 2005. Det är den årgången som Lucia till slut fick sina 3 Bicchieri i vinguiden Gambero Rosso.

Doften domineras av varma solmogna bär och torkad frukt, men här finns också aningens läder, höstlöv och några nypor örter.

I gommen påminns vi omedelbart om att vi har en amarone av hög kvalitet. Söta, mörka körsbär, mörka skogsbär, torkad frukt och örter tar omedelbart kommandot. Det finns en mognads ton över frukten som talar om för oss att vinet är på topp just nu. Den fina syran skänker vinet en bra friskhet. Tanninerna har blivit alldeles sammetslena. Eftersmaken är formidabel. Lång och utdragen med mörk choklad, mera torkad frukt och fruktsötma från bären. Underbart!!
Vi dricker vinet under tre dagar. Upplevelsen på julaftonskvällen är densamma. We love it. Den sista slatten går åt på juldagskvällen. Nu har frukten tappat i skärpa. Syran lite på retur. Vår slutsats blir att 2005 ska nog inte sparas alltför länge.
Betyget sätts efter hur vinet uppträdde de två första dagarna.

Betyg 5-

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar