tisdag 6 december 2016

L´Esprit 2008 från Pierre Peters

I lördags hade vi de goda vännerna Stig och Ann-Christine på besök. Vi startade upp kvällen med ett glas champagne. Vi hade grönkål, som vi hällt lite olivolja på och sedan hettat upp i ugnen så att de blev krispiga, som tilltugg. Champagnen fick också göra oss sällskap till förrätten, en krabbpaj.


Du som vill veta lite mer om producenten hittar det på bloggen Champagne och mat.
L´Esprit görs på druvor (Chardonnay) som kommer från speciellt utvalda Grand Cru-vingårdar, som dom själva äger, i byarna Le Mesnil, Oger, Avize och Cramant. Jäsning har ägt rum på ståltankar

I doften finns det lime, gula äpplen, steniga mineraler och unset mandlar.

I munnen är det friskheten, den finstämda tonen av diverse citrusfrukter, gula stenfrukter, gul/gröna äpplen och mineraler (både grusiga och kalkiga) som dominerar. Här finns också lite rostat bröd, marikex och nötter. Stor komplexitet och elegans. Eftersmaken är längre än medel och här finns det någon liten blommighet, mera citrus och mineraler. De senare lämnar en viss känsla av sälta. Alldeles i avslutet en finstämd ton från grapefrukt.

Betyg 5-

Vår flaska är köpt på SB och priset var då 459 kr. Nu är det årgång 2009 som gäller och då har priset gått ner med en tia.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar