måndag 20 juli 2020

2017 Dolcetto, Elio Altare och 2018 Bricco dei Merli, Elvio Cogno

Vi har under de senaste veckorna druckit två väldigt trevliga viner från Piemonte. Ja båda är faktiskt från vingårdar i närheten av Alba. Den ena en fantastisk Dolcetto och den andra en underbar Barbera.

2017 Dolcetto, d´Alba från Elio Altare
Familjeegendomen Elio Altare ligger belägen i hjärtat av Piemonte med 10 ha i La Morra, Castiglione Falletto, Monforte och Serralunga d'Alba. Årliga produktionen består av 70 000 flaskor fördelade mellan 12 olika viner, med fokus på vingårdsbetecknad Barolo, Arborina, Cannubi och Cerretta, men det finns även utrymme för att skapa och experimentera fram nya viner från Langhe , exempelvis Larigi, La Villa och Giàrborina och Barolo Unoperuno, där den sistnämnda är framtagen med hjälp av varje druva sorteras ut manuellt.
2003 beslöt sig äldsta dottern i familjen, Silvia, för att arbeta tillsammans med sin far Elio och hon har succesivt tagit över allt större delar av ansvaret. Familjen Altares filosofi har alltid varit att med respekt för naturen skapa det allra bästa från varje enskilt vingårdsläge.
Elio Altare anses inte bara vara en av de moderna legendarerna i Piemonte utan tillhör även en av Barolos pionjärer från den omtalade grupp av vinmakare under namnet "Barolo Boys" som i början av 80-talet var banbrytande med ny teknik vid vinframställning i såväl källaren som ute på vinfälten. Elio Altare har alltsedan dess fortsatt arbeta på familjeegendomen med att utforska och experimentera för att få fram naturliga viner som reflekterar dess ursprung, med hjälp av ekologisk praktik, vilket bland annat innebär ingen filtrering eller klarning inför buteljering, allt för att bevara vinets naturliga uttryck.
Källa: Importören Carovin AB:s hemsida

En oerhört läcker Dolcetto. Jag drack den senast någon av dagarna före jul och skrev då att det kanske är den bästa Dolcetto jag druckit. Jag står fortfarande fast vid detta även efter den här flaskan.
Druvorna kommer från vinstockar som har en ålder på mellan 20 och 40 år. Macerationen med skalkontakt varar två till tre dagar enligt Elio Altares hemsida. 16 timmar enligt importören. Jäsningen äger rum på ståltankar och där får vinet också ligga i 10 månader innan det buteljeras.


Jag undrar om det inte är den undersköna balansen mellan tanniner, syror och frukt som jag faller pladask för.
I doften finns det en hel del körsbär, lite örter och aningens viol. Ingen kraftfull doft, men ändå väldigt tydlig.
I munnen känns vinet slankt och med en slags renhet. Det startar med en juice av såväl mörka som lite ljusare körsbär, som sedan följs upp av finstämda örter och steniga mineraler. I den medellånga eftersmaken noterar vi aningens violer och några körsbärskärnor. Här finns en helläcker syra och snärtiga tanniner.
Ett strålande vin och så användbart till många av våra svenska maträtter under beteckningen husmanskost.
Betyg 4+

Min flaska köptes för något år sedan på Systembolaget för strax under en tvåhundring. På SB:s hemsida står det årgång 2015, men på importörens (Carovin) står det 2018. Tror nog att det är årgång 2018 som gäller. Priset nu är 205 kr.


2018 Bricco dei Merli från Elvio Cogno
Elvio Corgnos vingård ligger på toppen av kullen Bricco Ravera några mil söder om La Morra alldeles norr om den lilla byn Novello. Här förfogar familjen Cogno över 15 ha vingårdar. Familjen Cogno har i generationer arbetat med vinodlingar. Elvio beslöt att i början på 1950-talet göra en helhjärtad satsning på vintillverkning. Den första Barolo de buteljerade var årgång 1961. Årgång 1964 sattes även vingården ut. Brunate!!
Deras portfölj av viner omfattar 4 olika Barolo, en Barbaresco, en Langhe Nebbiolo, två Barbera, en Dolcetto samt en Nascetta. Jag har tidigare skrivit om det vita vinet Anas-Cetta. För snart ett år sedan skrev jag skrev jag om Cognos Dolcetto(2018) och Barbera Bricco dei Merli(2016).


Nu är det Nadia Cogno och Valter Fissore som står vid rodret med hjälp av dottern Elena. De har sedan länge påbörjat ett arbete mot organisk/biologiska odlingsmetoder. Ingen konstgödsel, inga syntetiska bekämpningsmedel mm.

Det här vinet är gjort uteslutande på druvan Barbera, som vuxit på det drygt 3 ha stora vinfältet "Ravera" beläget 360 m över havet. Jordmånen är kalksten och plantorna drygt 30 år  gamla. Vinet har fått jäsa på stålfat och därefter fått ligga till sig i drygt 6 månader på 2500 liter stora fat av slavonsk ek.

En ung och mycket god Barbera. Fullt njutbar redan idag, men mår säkert bra av något års vila.
Doften startar med lite diskreta toner av läder och jord, som tämligen omgående övergår i en underbar mörk frukt förstärkt med lite örter och kryddor. Och där någonstans får vi en fläkt av torkade rosor. Inbjudande och väldigt trevligt.

Visst är munkänslan att den är mycket ung och att det finns en hel del som kommer att utvecklas, ändå bjuder den redan nu på en mycket trevlig vinupplevelse. Här finns hallon, björnbär, blåa plommon, lite körsbär och några svarta vinbär. Finstämda toner av örter och kryddor. Ingen stor syra, men ändå såpass att vi upplever vinet ha en bra friskhet. Beskedliga tanniner som med sin närvaro bjuder ett försiktigt motstånd. I den medellånga eftersmaken får frukten sällskap med små doser kakao samt unset vanilj.
Precis som jag skrivit ovan tror jag den kan utvecklas något ytterligare. Ändock är det inget vin jag långlagrar utan mina flaskor kommer säkert drickas upp de närmaste tre/fyra åren.
På SB är det fortfarande årgång 2017 som gäller till priset av 309 kr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar