lördag 24 juni 2023

2022 Los Arrotos del Pendón León, Raúl Pérez

 Winepunk en gång i tiden en av mina favoritbloggare, där jag hämtat mycket inspiration och hittat viner som stämmer bra överens med mina egna smaklökar. Precis som så många andra bloggare från den tiden (2000-2019) har Erik övergått till Instagram. Det blir inte samma djup på den plattformen, så visst saknar hans och de andras mer djuplodande analyser. 
Hur som så följer jag honom och de andra gamla bloggarna på Insta och Winepunker lyckades med ett inlägg där få mig att knappa in en beställning på Systembolagets hemsida.

Producent är Y Venedos Raúl Pérez
Raúl Peréz föddes 1972 i Valtuille de Abajo. Fram till 2005 arbetade han på familjens egendom, då han började arbeta som vinmakare på andra bodegor. Redan 2003 hade han grundat sin egen firma, Bodegas Y Viñedos Raúl Pérez, som han drev parallellt. Idag fokuserar han helt på den egna egendomen. Raúl är också firmans vinmakare.

Det här vinet är gjort på druvan Prieto Picodo, som är en ovanlig blå druva. Den odlas framförallt runt staden Léon. Den totala odlingshektaren uppgår till 5000 ha.
Större delen av Kastilien-León ligger på en högslätt 880-1000 meter över havet. Regionen har ett tydligt inlandsklimat vilket innebär att vintrarna är kalla och somrarna heta. Druvorna till detta vin kommer från cirka 100 år gamla vingårdar som ligger 800 meter över havet.
 
Druvorna skalmacereras två dagar innan musten pressas och får spontanjäsa i rostfria ståltankar. Vinet får sedan vila tillsammans med sin jästfällning fram till buteljering i februari året efter skörd. Vinet har varken klarnats eller filtreras.

Färgen går i en djup rödrosa nyans. Färgen är betydligt mörkare än vad ett rosévin vanligtvis är.

I doften vimlar det av röda bär, röd citrus, lite örter och inte minst nykrossat grus samt järnfilspån.

I gommen är det friskt och mycket smakrikt. Lite mer kraft än vad roséviner vanligtvis har. De röda bären tar formen av syrliga jordgubbar, tranbär, hallon, syrliga körsbär och någon ton av lingon. Bra syra med tydliga inslag av blodapelsin. Här finns också lite örter och kryddor och precis som i doften tar mineralerna en ordentlig plats: stenkross, krita, järnfilspån.
En viss stramhet kan vi notera, där tanninerna visar sig på ett försiktigt sätt. Härligt lång eftersmak där röda bär, granatäpplen och blodapelsin dröjer sig kvar i munhålan.

Vi gillar verkligen det här lite kraftigare och ovanligare rosévinet. Vi tackar Winepunker för det lysande tipset.
Betyg 4
Priset på SB är priset 169 kr. Det verkar finnas en hel del flaskor i både weblagret och i butiker.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar