torsdag 22 juni 2023

2010 Campo del Titari. Simply the Best!!

Finalmatch i Herrarnas Champion League mellan Inter och Manchester C krävde en amarone av högsta klass. Nu blev inte resultatet vad vi hoppades på, men med Titari 2010 i glasen var vi ändå segrare.

Brunelli är kanske den producent i Valpolicella jag håller högst. Åtskilliga gånger har jag besökt dom. Perfekt att bo hos dom för att utan bil besöka både Verona och andra producenter samt underbara restauranger inom någon knapp timmas promenadavstånd.

Druvblandningen är ungefär den samma år från år. Titari är gjord på druvorna Corvina och Corvinone (75%), Rondinella (15%) och Oseleta (10%). Druvorna kommer från ett och samma vinfält, som ligger cirka 450 m över havet. En första selektering görs ute på fältet, då druvorna plockas. En andra selektering görs efter att druvorna torkats. De torkas i cirka fyra månader innan de pressas. Jäsningen äger rum i 40 dagar vid en låg temperatur. Vinet får därefter mogna under 36 månader på nya ekfat innan de buteljeras. Slutligen får det vila ett år på flaska innan det släpps ut på marknaden. Årsproduktionen av Titari är runt 3 000 flaskor.

För ett par år sedan arrangerade jag en vertikal på årgångarna 2009, 2010, 2011 och 2012. Klickar du på den här länken så kan du läsa om den provningen. Årgång 2013 kan du läsa om  här. 2014 gjorde dom ingen Riserva, då vädret ställde till det så att druvkvaliteten blev för dålig. Årgång 2015 kan du Läsa om här och 2016 här
Just årgång 2016 finns i ett antal SB-butiker runt om i landet och den är verkligen grymt bra redan nu. 757 kr går den på.
Åter till CL-kvällens årgång. 
Den här Amaronen är helt på topp, vilket betyder en Amarone som har få övermän.
Doften börjar med några försiktiga toner av läder, jord och höstlöv, som efter en stund i glasen övergår till de läckraste, mogna, mörka bär en kan tänka sig. Stor och intensiv. I den komplexa doften nås vi även av lite örter och kryddor, några torkade frukter, kakao och lite hemkola. Doften är alldeles underbar. En sann njutning att bara sitta och sniffa på!!

Vi smakar på den och vi börjar himla med ögonen. Vilket vin! Ett väldigt balanserat vin med kraft, intensitet och underbara mognadstoner. Allt vad en inbiten amaroneälskare önskar sig.
Det börjar med mörka körsbär som sällskapar med mogna björnbär, hallon, några svarta vinbär och något blått plommon. Efterhand tillstöter torkad frukt, kakao och en fin samling örter samt en läcker ton av svartpeppar. En fin syra ger vinet en bra friskhet. Tanninerna är mjuka och lena, men ändå så att de bjudet ett försiktigt motstånd.
Avslutningen med en magisk eftersmak är alldeles storartad. Bitterheten från riktigt mörk (80%) choklad, några droppar espresso och en  touch av körsbärskärnor är precis vad vi vill ha i vår amarone. Lägg till lite torkad frukt, lakrits, en ton av svartpeppar och så söta, mörka körsbär. Ja det blir inte bättre än så här.

Vi kan bara beundra och njuta av Luigi Brunellis mästerverk.
Betyg 5


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar