måndag 19 juni 2023

Patti Smith, Enoteca Sassi och Cosa Vinbar.


I början på juni bjöd Patti Smith på en konsert av sällan skådat slag. Konserthuset i Göteborg var slutsålt sedan länge. Vilken intensitet! Stående ovationer. Vintankar gör vågen för en av de senaste årens bästa konserter.

Vi startade kvällen med att äta en bit mat på Enoteca Sassi. Vi startade med en Vitello Tonnato och fortsatte med en suveränt god Risotto. Vi valde att till detta dricka ett vin från Friuli gjort på druvan Friulano. Vi återvänder mer än gärna till den här restaurangen.

2021 Friulano, Vigna Petrussa.
I den lilla byn Albana di Prepotto ligger vingården Vigna Petrussa omgiven av böjande kullar i floden Juridios dalgång. Här är det endast någon mil till den Slovenska gränsen.

Sedan 1995 är det Hilde Petrussa som har ansvaret för verksamheten. I deras portfölj hittar vi i huvudsak lokala druvor såsom Schioppettino, Pinot Nera, Refosco, Picolit, Friulano, Ribolla Gialla samt de internationella druvorna Cabernet Franc och Sauvignon Blanc. 

Det här vinet är gjort på druvan Tocai Friulano till 100%. Druvorna har vuxit på en kulle som ligger ca 100 m ö h och jordmånen är kalkmärgel. 

Vinet har fått spontanjäsa på stålfat och sedan fått tillbringa runt 6 månader på ekfat

Färgen går i en lättare halmgul nyans.

I såväl doft som smak hittar vi en hel del gröna äpplen, lite citrus och ett betydande inslag av ängsblommor. Vi noterar även krita, mandlar och aprikoser.

Vi uppskattar det här vinet på den inte så vanliga druvan Tocai Friulano. Friskheten och smakerna passar riktigt bra till vår mat.
Betyg 4-



Vi hade cyklat till Åsa Station och skyndar raskt genom stan för att hinna med Öresundståget, men precis när vi når perrongen ger sig tåget iväg. Vi beslutar oss snabbt för att ta pendeln till Kungsbacka. Vi hinner då göra ett snabbbesök på Cosas nyöppnade Vinbar för att sedan ta nästa Öresundståg till Åsa.

2017 Barolo, Gheppio.
Det visade sig att det fanns ett glas kvar i flaskan av den här unga Barolon. Visst är den ung men gjord i en lite modernare stil och enligt vinansvarig på Cosa är den riktigt tillgänglig redan nu. Vi kan bara instämma. Den är nästan lite förförlig i sin oskuldsfulla framtoning!
Gheppio är ett koncept som Budbreak dvs Petter och Gabriel Enning har lanserat. Jag skrev i början på maj ett blogginlägg om detta. Jag hade då testat tre av de fem viner som ingår: Dolcetto d´Alba, Barbera d´Alba och Roero Arneis. Två återstår och det är Langhe Nebbiolo och Barolo. Den här kvällen var det ett smakprov på Barolon vi fick njuta av.

Druvorna till det här vinet kommer från tre olika byar. Elio Fenocchio i Serralunga d´Alba, Paolo Boffa i La Morra och Monia Rullo i Monforte d´Alba.
Vinet är gjort i kooperativet Terre del Barolos vineri. 20 dagars skalmaceration, jäsning på stålfat och sedan lagring på stora (50 hl) ekfat s k botti.

Visst är det en ung Barolo, men jag tycker den är förvånansvärt tillgänglig redan. Ja inte bara tillgänglig utan enastående god. Precis som jag skrev ovan är den lite förförisk i sin ungdomliga stil.
Doften inleder med en ton av läder, men  övergår snabbt i röda bär, rosor, någon liten krydda och aningens tjära. 
I gommen är den frisk och sval med jordgubbar, tranbär, nypon, rosor, lite peppar och aningens menthol. Ett försiktigt tanninbett kan vi förnimma. Bra syra och längd. 
Riktigt bra redan nu, men visst kommer den att utvecklas en del de närmaste åren.
På SB kostar den 279 kr, vilket måste anses mycket prisvärt för en Barolo av den här klassen.
Betyg 4



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar