torsdag 19 september 2024

2022 Louro do Bolo från Rafael Palacios

 För tio år sedan fyllde hustrun 60 år. Tillsammans med barnen firade vi detta i San Sebastian. Vi hade vår bästa restaurangupplevelse på själva 60-årsdagen. Vi åt en formidabel middag på restaurangen Arzak. Den intresserade kan läsa om detta här.

Det var också på Arzak vi för första gången drack ett vin på druvan Godello. Vi bad vår sommelier välja ett vitt vin till maten och då valde han Louro från Rafael Palacios. Ett vin som då och då dyker upp i det tillfälliga sortimentet och när det gjorde så för några veckor sedan var jag inte sen att inhandla ett par flaskor.

Detta är ett vin på druvan Godello från Rafael Palacios. 2004 startade han eget i Valdeorras, där han köpte upp gamla nergångna vingårdar. Han odlar där druvan Godello på terraserade områden som ligger 600 m ö h. Geografiskt befinner vi oss i den sydvästra delen av Galicien.
Vingårdarnas höga läge, det svala klimatet och den långa växtsäsongen ger druvorna en stark koncentration och möjliggör viner med mer struktur. Odlingarna bedrivs efter vegan- och biodynamiska odlingsprinciper utan att vara certifierade.  Idag gör dom fyra olika cuvéer:  O Bolo (instegsvinet), Louro, As Sortes och Sorte o Soro. På SB finns just nu Louro, men As Sortes brukar dyka upp då och då.

Vinet är gjort på druvan Godello till 94% och resten en skvätt Treixadura. Jäsningen sker på Foudres (3 000 l) av fransk ek. Vinet får ligga till sig på dessa i ytterligare fyra månader innan det buteljeras.


Färgen går i en ljusare halmgul nyans med lite skimrande skira ljusgröna stråk ut mot glaskanten.

I doften hittar vi lime, gula äpplen, aningens fänkål, en svag doft av kastanjeblommor, regnvåta grusgångar samt en liten kryddighet.

I munnen känns en ungdomlig friskhet med tydlig fatkaraktär. Gula äpplen, gula plommon, gula päron, citrus, lite nötter, brynt smör, persika, aprikoser och med en angenäm syra. Det här är riktigt gott. Ett underbart matvin!
Betyg 4
På SB är priset 235 kr. Det verkar finnas flaskor både att beställa hos SB via Internet och att köpa i diverse butiker.


 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar