måndag 2 september 2024

2018 Barolo, Gheppio

 Ny årgång av Barolo (2018) från Gheppio. Ett projekt i scensatt av Budbreak dvs Pettter och Gabriel Enning. Jag har tidigare skrivit om tankegångarna bakom projektet och också så klart om vinerna. Du som är intresserad klickar på vidstående länkar GheppioLanghe Nebbiolo och Barolo 2017.

Druvorna till det här vinet kommer från tre olika byar. Elio Fenocchio i Serralunga d´Alba, Paolo Boffa i La Morra och Monia Rullo i Monforte d´Alba.
Vinet är gjort i kooperativet Terre del Barolos vineri. 20 dagars skalmaceration, jäsning på stålfat och sedan lagring på stora (50 hl) ekfat s k botti.


Vi gillar verkligen det här vinet precis som vi gjorde med årgång 2017

Doften börjar lite försiktigt med läder, jord och tobak, men redan efter en kort stund i glasen är det de röda bären som tar över förstärkta med lite örter och kryddor samt några rosor. I bakgrunden noterar vi försiktiga toner av mentol och tjära. Ungt och piggt och på det hela en ganska trevlig doft.

I gommen är det ett friskt och rätt så slankt vin där den rödaktiga frukten i form av tranbär, syrliga jordgubbar och körsbär spelar huvudriollen. Några stänk granatäppeljuice kan vi också notera. Efter hand dyker såväl örter och kryddor som rosor och violer upp. Fin syra och ett stadigt tanningrepp, utan att det senare blir alltför ansträngande, ger vinet en bra karaktär. 
Ett ungt vin med god utvecklingspotential.
Betyg 4
På SB är priset 279 kr, vilket måste anses som ett riktigt hyfsat pris för en god Barolo.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar