söndag 22 september 2024

2017 Faugères, Domaine Leon Barral

September har verkligen bjudit på fantastiskt sommarväder. Den första veckan höll sig termometern precis under 30 grader. När så ett lågtryck drog in med kraftigt regn och temperaturen sjönk med tiograder, så var vi nog många som trodde att sommaren var över. Icke så. Det kom en ny period med sol från klarblå himmel, svag vind och dryga 20 grader. Helt underbart. Vi som själva bestämmer över våra dagar har kunnat njuta i fulla drag.

En av kvällarna den gångna veckan plockade vi fram ett vin från Languedoc och från en producent vi har kommit att uppskatta.

Familjen Barral har varit vinodlare sedan mitten på 1700-talet. Nu är det 13:e generationen som styr över den 30 ha stora egendomen, varav 7 ha är betesmark för djuren. Geografiskt befinner vi oss i den lilla byn Lenthéric i appelationen Faugères i Languedoc.
1993 tog Didier och hans bror över verksamheten och började omgående producera vin under eget namn. Dom ställde samtidigt om till ett biodynamiskt influerat produktionssätt och har blivit lite av föregångare med det i Faugères.

Det här vinet är gjort på druvorna Carignan (50%), Grenache (30%) och Cinsault (20%).  Druvorna skördas för hand. Alkoholjäsningen sker spontant och skalmecerationen pågår i 3-4 veckor på cementtank. Vinet får sedan ligga till sig i två år på cementtank och ståltank. Vid buteljeringen tillsätt en ytterst liten dos svavel.

Vi har hyllat såväl "Jadis" i version årgång 2010 och årgång 2013 som "Valinière i årgång 2010, 2013 och 2014
Instegsvinet Faugères skrev vi om här. Det var då årgång 2014 och det här inlägget handlar om årgång 2017.

Färgen går i en ljusare rubinröd nyans, som är nästintill transparant.

I doften hittar vi röda bär, en hel del örter, svartpeppar, lite krut, grusig sommarväg samt violer och rosor.

Röda bär i form av körsbär, hallon, tranbär och röda vinbär tar omgående kommandot i munnen. Efterhand får bären sällskap av örter, kryddor och steniga mineraler. Vinet har en ordentlig syra och lite småbitande tanniner. Medellång eftersmak med mer röda bär, aningens lakrits samt florala toner av syrener, rosor och violer. 
Tusan så gott

Betyg 4

Minns jag rätt betalade jag knappt 300 kr på SB, då det begav sig. Just nu finns inga av Leon Barrals viner tillgängliga på SB. De brukar dyka upp med ny årgång och de tar slut attans så fort, så det gäller att vara flink vid tangentbordet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar