Jag fortsätter mitt projekt med att testa viner på druvan Dolcetto. Jag uppskattar om du som läser detta kommenterar genom att ange din favoritdolcetto.
Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.
Jag hann 2024 med nedanstående viner:
2025 har jag fortsatt med dessa:
På kullen Bricco Boschis i Castiglione Falletto har familjen Cavallotto odlat druvor sedan 1929. Redan 1948 började de buteljera vin under egen etikett, innan dess såldes druvorna.
Med rötterna i odlingen är det föga förvånande att man arbetar utan kemikalier i vinmarkerna. Alla 23 hektar av vinodling ligger precis nedanför familjens hus, vilket medför ökad kontroll över varje vinmarksläge. I vineriet räds man inte moderna tekniker som rotary fermenters, även om man använder dem mycket försiktigt. Målet är att skapa klassiska, traditionella och majestätiska viner. Det finns inte en barrique så långt ögat når, bara enorma slavonska bottis på 30-50 hl. Barolo Bricco Boschis får ligga tre år på botti och ett år på flaska innan den släpps. Riserva-vinerna Vignolo och Vigna San Guiseppe får ofta ligga fem år på botti och ett år på flaska. Alla viner buteljeras utan filtrering.
Källa: Agrell & Hartleys hemsida
Druvorna till detta vin kommer från vingården Vigna Scot som enbart är planterad med dolcetto. Vingården ligger på sluttningarna mellan Brocco Boschis och Monprivato/Codana.Tre till fyra dagars spontanjäsning och skalmaceration.
Vinet har lagrats ett halvår på slavonska ekfat, botti, om 50 hektoliter, följt av ytterligare ett halvår på cementtank.
Färgen går i en mörk blåröd nyans. Känskan är att färgen känns mörkare än vad jag brukar förknippa med Dolcetto.
Doften är full av körsbär, skogshallon, tranbär och syrliga jordgubbar. Även om frukten dominerar så finns här finstämda inslag av örter, kryddor, viloler och rosor samt grusvägar.
Mycket från doften går igen i smaken: frukten, örterna, kryddorna, violer och rosor.
Syran är trevlig om än medelhög. Tanninerna sitter, men beter sig civiliserat dvs de smånafsar i munhålan utan att bli alltför närgångna. Eftersmaken är medellång och även här dominerar frukten men sällskapar nu också med aningens vanilj, lakrits, svart te samt en del örter och kryddor.
Ännu en Dolcetto som faller oss väl i smaken. Det här är riktigt gott.
Betyg 4.
På SB verkar den ha bytt årgång, så där säljs 2023 för 253 kr
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar