tisdag 10 januari 2012

Valpolicella viner.

I lördags hade vi besök av vännerna R och C och deras båda charmiga barn. Vi började med en tallrik plockmat, sedan ett kalkonbröst och avslutade med chokladmousse med inbakade körsbär..
Den här delen på året blir det ofta viner från Valpolicella och den här kvällen var inget undantag.

MASI Amarone Costasera 2006.
Druvblandningen är 70% corvina, 25% rondinella och 5% molinara.
Vi började med Masis Costasera och denna gång var det årgång 2006. En årgång som det talas mycket gott om nere i Valpolicella. Vi testade en flaska i våras och tyckte den var god, men vi var inte översvallande positiva. Nu åtta månader senare måste vi konstatera att den går åt rätt håll. Det här var riktigt gott.
Lite typisk amaronedoft och då menar jag söta mörka körsbär, plommon och en liten örtig touch.
Smaken går i samma riktning. Här hittar vi körsbären, mörka plommon, lite örter och en bit mörk choklad. Eftersmaken är lång och fylld av solvarm frukt, som på slutet även blir torkad frukt. Här finns en lakritston och så lite vanilj som spetsar till smakintrycket. Syrorna är pigga. Tanniner finns det också en del av. De är ännu inte helt avslipade, men jämfört med i våras har kanterna börjats runda av. Alkoholen är 15% och helt inbakade i vinet. Det här är en av de bättre Costasera vi druckit och vi tror att detta kommer att utvecklas ytterligare.
Vi köpte den här på bolaget för 269 kr för två år sedan. Nu är det 2007 som säljs och den är några kronor dyrare.
Betyg 4

I Castei Ripasso 2007.
Druvsammansättningen är 70% Corvina, 20% Rondinella och 10% Molinara eller andra druvor.
Vi luktar lite försiktigt. Det första vi möts av är en jordig doft som drar åt lövkompost. Lite små murrigt. Inte så vanligt för viner från Valpolicella, men vi vill minnas att det varit så även för andra årgångar av just I Castei. Även viner från producenten Bertarole har emellanåt just den här inledningen. Frukten dyker så klart upp tämligen omgående: körsbär, plommon och skogsbär. Lite örter och kryddor spetsar till doftintrycket.
I gommen tar frukten och bären överhand. Söta mörka körsbär vandrar hand i hand med skogsbär.
Små cassistoner och en del torkad frukt ansluter. Gott om örter gör vinet välsmakande. Eftersmaken är medellång. Fruktig så klart fruktig, lite fatig (trevligt) och på slutet aningens lakrits. Syran i vinet är pigg och tanninerna är runda och behagliga. Gott till maten och klarar sig även på egen hand. Vinet måste vara i sitt absoluta drickfönster nu och något år framöver.
Betyg 4-

2005 Recioto della Valpolicella, Pal Sun. Villa Monteleone.
Liksom Amarone görs Recioto helt på druvor som har torkat några månader. Druvsammansättningen är ungefär densamma vid både Recioto och Amarone. Druvorna till Recioto torkar dock längre och det är inte förrän i mars-april (normalt sett) som man börjar göra Recioto på torkade druvor. Vid Amarone torkar druvorna normalt till januari-februari. Vid tillverkningen av Recioto använder man en annan jästkultur och man låter vinet "jäsa ut". Man får då ett alkoholsvagare och sötare vin än vid amaronetillverkningen.
Villa Monteleone har i sin Recioto använt druvorna Corvina, Corvinone och Rondinella.

Vi möts av en kompakt doft av torkad frukt, mogna mörka körsbär och lite svaga kaffetoner. Allt är elegant förpackat.
I munnen får vi ett vin med en härlig smak av fullmogna mörka bär, som spetsats med torkad frukt.
En härlig frisk sötma. Lördagsgodis för vuxna. Eftersmaken är lång och utdragen. Den torkade frukten tillsammans med lite toner av kaffe är riktigt njutbar. Det finns en hel del friska syror som gör att vinet aldrig känns sliskigt. Till vår chokladmousse var det den perfekta kompletteringen.
Betyg 4+



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar