tisdag 31 januari 2012

Sauvignon Blanc 2010, Block 3, Saint Clair

Till söndagens fisk tog vi fram en flaska vitt vin. I motsats till många andra är vi förtjusta i viner gjorda på druvan Sauvignon Blanc. Speciellt dom från Nya Zeeland. I kväll föll valet på:

Saint Clair, Family Estate. Pioner Block 3 = 43Degrees. Sauvignon Blanc 2010.
Vi drack en flaska från årgång 2008 i somras. Vad vi tyckte om den kan du läsa om här.
En annan som testat just årgång 2010 av detta vin är Winepunk.
Vill du läsa mer om producenten gör du det här. Vi befinner oss längst norrut på sydön i  Marlborough.
Vi möts omgående av en mycket aromatisk doft. Det första vi tänker på är fläder. Precis den där man möts av när man plockar fläderblommor till sin egengjorda saft. Det finns också en kraftig arom av exotiska frukter: passionsfrukt, persika och nektarin. På slutet känner vi lite citrus och krusbär. En mycket trevlig och förförande doft.. We like it!!
Vi smakar och får i gommen ett väldigt fräscht och piggt vin. Passionsfrukt, anananas, persika och en hel del citrus. Vinet är lite stramt utan att för den delen bli kärvt. Det är de pigga syrorna som ger sig till känna, men de tar aldrig över utan håller sig på sin kant. Efterhand dyker det upp mineraler, gröna äpplen, krusbär och vinbärsblad. Svansen är lång, intensiv och väldigt njutbar.
Det här var överraskande bra. Visst var vi positiva till 2008:an, men 2010:an är bättre. Mer personlig. Och frukten helt underbar och en syra som balanserar frukten på ett perfekt sätt.
Detta måste betraktas som ett fynd med tanke på priset.

Vinet kostar 129 kr på SB. Fast nu är det årgång 2011 som gäller. Den måste vi bara köpa .

Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar