söndag 5 februari 2012

Ciacci Piccolomini

Vintern har tagit ett stadigt grepp om Västkusten. I morse(fredag) visade termometern på -13 grader. Nu på dagen har den klättrat upp några grader. Solen skiner och vinden är svag, vilket lockar till en kort promenad. Det biter vasst i kinderna. Hemarbete i dag. En mängd siffror snurrar runt i olika beräkningar. Till slut får jag dom i rätt ordning. Hoppas och tror jag.
Båda barnen på jobbintervjuer. Vi håller tummarna.
Kyckling på fredag med rostade rotfrukter och en grönsallad. Inte allt för komplicerat fredagsmys.
Ur källaren plockar vi upp en Brunello och en Syrah från samma producent.

Ciacci Piccolomini d´Aragona
I ett väl bevarat 1600-talsslott i Castelnuovo d’Abate i Montalcino bedriver Giuseppe Bianchini och hans familj vinproduktion, olivodling och biodling och så bränner man lite grappa. Släkten Ciacci Piccolomini d’Aragona, som byggde slottet, har till och med producerat en påve, Pius II, men det var långt tillbaka i tiden. 1985 kom familjen Bianchini genom arv i besittning av slottet.


Brunello di Montalcino 2003.
Druvorna växer på en höjd av ca 300 m ö h och selekteras hårt vid skörd. Endast de bästa druvorna plockas. Vinet har lagrats i 24 månader i stora slovenska ekfat (24-80 hl) samt ytterligare 4 månader på flaska. Druvan är till 100% Sangiovese.

Vi häller upp och låter glaset stå någon timma i glaset innan vi börjar prova. Vi har en tegelröd färg av en mörkare nyans.
Vi möts av en svag men ändå tydlig doft av syrliga körsbär, kryddor, choklad och lite kaffe.
I gommen får vi ett väl moget vin. Mjukt och lite snällt. Vi hittar en del frukt och bär: körsbär, vinbär, hallon och kanske lite jordgubb. Lite blommig touch och med lite trevliga kryddor. Tanninerna är sammetslena. Eftersmaken är medellång och fylld med frukt och örter. På slutet känns en viss nyans av fat. Vi hade nog väntat oss ett vin med lite mer kraft och komplexitet.
Vinet kostar 295 kr på SB.
Betyg 4-


2004 Fabius.
Vi har nu ett vin som är gjort på 100% Syrah.Vi har ett vin med en mörk rubinröd färg.
Initialt är doften svag men den tar sig allt mer under kvällen. Vi känner mörka körsbär och en del kryddor. Lite mörk odefinierbar frukt, chokladtoner och lite fat. En viss elegans som tilltalar oss.
Var doften lite svag så är smaken desto kraftigare. Mycket mörk frukt och mörka bär. Allt i en solmogen stil.
Det här är ett kraftigt vin med tanniner som ger ett trevligt bett i gommen. Vi känner också ett helt knippe kryddor och örter. Eftersmaken är ganska fruktig, örtig och lång. På slutet ansluter lite choklad och vanilj.
Det här vinet överraskar oss i positiv riktning.
Vi betalade 275 kr när vi köpte det på SB.
Betyg 4Brunellon tycker vi var alltför snäll. Lite opersonlig och tillrättalagd. Fabius, där är i vårt tycke alla hästarna hemma. Den kommer vi fortsätta att köpa av.

 


 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar