Vi åkte upp till Stockholm på lördagsmorgonen. Siktet var inställt på lite kulturella begivenheter och naturligtvis mat- och dryckupplevelser. Vi har bokat hotell på Skeppsholmen och promenerar i snålblåsten från Centralen i riktning Skeppsholmen. Vi mellanlandar på Nationalmuseum och äter en lättare lunch. En fantastisk pumpasoppa med en elegant brödbuffé som tillbehör. Vi delar på en halvflaska vin.
Laforet 2008.
Producent är Joseph Drouhin.
Vi har här ett enkelt vin från Bourgogne. Druvan är till 100% Pinot Noir. Druvorna kommer från ett flertal olika gårdar.
Vinet har en ljus rubinröd färg. Det är helt transparent.
Vi hittar lite svaga dofter av hallon, smultron och röda vinbär.
I gommen är det samma bär som gör sig påminda, men vi tycker att de röda vinbären dominerar.
Inget fel på vinet, men vi tänder inte på denna typ av Bourgogneviner.
Vi skall tillägga att vinet funkade bra till vår soppa.
Betyg 3
Vi gjorde också ett besök på Modernamuséet. En trevlig fotografisk utställning fick vi beskåda.
Någon timmas vila innan det var dags för ett besök på restaurang Svartengrens.
Vi kan verkligen rekommendera ett besök. Är du köttälskare är det svårt att hitta något bättre.
Förrätterna var små, men oerhört smakrika. Hustrun åt Rödvinsbrässerad oxkind och jag åt Rökt ankbröst.
Huvudrätten var rejäla köttbitar. Hustrun åt en kryddig Högrevskorv med en smakrik sallad som tillbehör och själv valde jag en grillad Högrevsbiff med potatisgratäng och alldeles ljuvliga haricots verts. Köttet var oerhört smakrikt. Bland det bästa kött jag ätit. Läs på deras hemsida om slakteriet och gårdarna där djuren kommer ifrån.
Vi började med ett glas champagne. Laurient-Perrier Brut.
Druvmixen är 45% chardonnay, 40% pinot noir och 15% pinot meunier.
Vi möts av en diskret doft av gröna äpplen, lite citrus och ett tydligt brödigt anslag.
Smaken är torr och frisk. De gröna äpplena tillsammans med citrusen dominerar. Vi hittar lite mineraler och en tydlig brödig ton. Ett mycket trevligt bubbel att börja kvällen med. Torrt men inte för torrt. Våra smakorgan retas och lusten efter mat tilltar.
Betyg 4-
Vi drack ett rött vin från södra Rhonedalen. till maten. Det här var vårt första smakprov av årgång 2010.
2010 Mas de Libian Khayyam.
Vinet har fått sitt namn efter en poet och matematiker från Persien.
Druvblandningen är 75% Grenache, 15% Syrah och 10% Mourvèdre.
Gården ligger i byn Saint-Marcel-d`Ardèche. Sedan 2005 drivs odlingarna enligt biodynamiska metoder.
Vinet har en tät mörkt blåröd färg med dragning år pupur ut mot glaskanten.
Vi sniffar lite försiktigt och känner att detta är ett ungt vin. Vi känner inte mycket till doft så där omedelbart, men efter en liten stund kommer de mörka bären smygande: björnbär, mörka körsbär och så lite slånbär. Intensiteten ökar allt mer under kvällen. Örter dyker upp, lite peppar och en viol på slutet.
Dags att smaka. Vi får en trevlig kompott av frukt/bär i gommen: björnbär, blåbär och mörka körsbär. Någon har slängt dit en rejäl näve med örter. Ganska så lång i eftersmaken, där bären och örterna dominerar. På slutet kompletteras de med en härlig ton av lakrits. Vi kan ana oss till choklad och kaffe i svansen. Det känns att vinet är ungt. Alla smaker tränger inte riktigt fram utan ligger där och skickar signaler om en bra framtid. Tanninerna är där och markerar att de finns till genom att ett trevligt bett i gommen.
Vi gillar det här och tror på en god utveckling under de närmaste åren.
Vår första 2010:a lovar gott för årgången.
Betyg 4-
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar