fredag 17 februari 2012

Calera Pinot Noir 2007

Champion League fotbollen drog igång i veckan. Ni som följt Vintankar vet att att vi gärna kombinerar fotbollstittandet med ett glas rött vin, företrädesvis från Valpolicella och gärna Amarone.
Just den här veckan blev det inget Valpolicellavin utan vi har istället plockat fram ett Pinot Noir-vin från USA.
Det var vår sista 07:a. I källaren ligger en för oss oprövad 09:a och väntar.

Calera Pinot Noir 2007.
Calera grundades 1975 av Josh Jensen, och det första vinet producerades av köpta druvor. Från 1975 och framåt planterades druvor och vineriet byggdes upp. Calera är det spanska ordet för kalkstenskölna, och nära vingårdarna finns ett gammalt kalkbrott med en bevarad kölna. Denna kölna syns också på vinernas etiketter.
Central Coast är ett AVA (American Viticultural Area) som sträcker sig från söder om San Fransisco, till norr om Los Angeles, i Kalifornien. Central Coast omfattar bland annat Monterey, San Luis Opisbo och Santa Barbara county.
Detta är det enklaste PN-vinet eller om man så vill instegsvinet från Calera.
Druvorna kommer från 9 olika vingårdar. På baksidan av flaskan framgår det vilka vingårdar och deras procentuella andel.

Vinet har en granatröd färg. Nästan helt transparent.
Vi finner genast en angenäm och ganska typisk doft. Hallon, jordgubbar och en tydlig kryddighet med en lätt fatig ton. Anstänger vi oss så hittar vi även lite choklad och lite jord. Vi gillar den här inledningen.
Smaken är bäring och fruktig av solmogna: hallon, jordgubbar, lite röda vinbär och en del körsbär. Syrorna skapar en härlig friskhet. I den andra vågen möter vi örter och kryddor. Det här är riktigt gott. I eftersmaken känner vi bären och kryddorna, men här ansluter den mörka chokladen och en liten lakritsrem också.Urläckert!
Det finns lite tanniner, men de är avslipade och lena och de håller sig på ett föredömligt sätt i bakgrunden. Första gången vi drack det här vinet, för ca 2 år sedan, fanns det i avslutningen ett litet grönt stick. Av detta finns det inte ett spår idag.
Idag är det 09:an som säljs på SB för 199 kr. Det finns en del flaskor kvar , väl spridda över landet.
Betyg 4

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar