tisdag 21 februari 2012

Bortamatch 17/2 Svarta Oliven och Barrique

Dottern har just blivit klar med sin Masterexamen i Statsvetenskap. Vi firade detta tillsammans med hennes kusiner på fredagkväll. Vi hade bokat bord på Svarta Oliven. En restaurang med grekisk inriktning. Den har dessutom fått ganska bra omdömen i den lokala pressen.
Vi kan bara hålla med. Ingen lyxmat, men väl god grekisk mat som vi njöt av.
Vinlistan var lite tunn. Vi hade siktat in oss på ett Amethystos-vin, men dessa var slut. Det som erbjöds var ett vin på en blandning av Cabernet Sauvignon och Merlot.


Biblia Chora Red 2008.
Vinet kommer från Pangeon, Makedonien i Grekland. Det är en blandning av druvorna Cabernet Sauvignon och Merlot.
Vi möts av en diskret doft. Vi hittar lite svarta vinbär, lite kryddor, aningens choklad och en del vanilj.
Smakmässigt  känner vi de svarta vinbären först av allt, men de kompletteras efterhand  med lite plommon och körsbär. En viss jordighet är närvarande. Eftersmaken är medellång, där lite choklad och kryddor kompletterar frukten Tanninerna finns där och är inte helt avslipade. De flesta verkar nöjda, men jag själv tycker vinet är ganska trist. Förstå mig rätt. Visst har vinet sina kvaliteter, men där finns inget som sticker ut eller överraskar mig.
Betyg 3-.

Några av oss fortsatte kvällen på Barrique. I vårt tycke en av de bättre vinbarerna i Göteborg. Väl värt ett besök.
Vi bestämde oss för att dela på ett vin från Bierzo. Bierzo är ett vinområde som ligger i Castilla y Leon i nordvästra Spanien.  Distriktet blev DO så sent som 1991. Distriktet har fått sitt namn efter den romerska staden Bergium, vilket betyder bergigt område.  Vi kan inte påminna oss att vi druckit något vin från Bierzo tidigare, men vi har hört en del positivt om dessa viner. Vi fick hjälp av Lasse på Barrique med vinvalet.
Baltos 2008
Vinstockarna är dryga 40 år gamla. Druvan är till 100% Mencia

Färgen är rubinröd av det ljusare slaget.
Nosen möts av en trevlig bärdoft. Vi känner hallon, lite jordgubbar och en del körsbär. Lite snälla kryddor dyker upp efter ett tag, liksom en viss  dos cederträ. Vi anar oss på slutet till lite vanilj.
I munnen kommer hallonen tillbaks, men här framträder också körsbären tydligare. Inte de där söta körsbären utan de som är lite mer syrliga i smaken. Lite peppar hottar upp vinet. Syran är i en fin balans med övriga smaker. Tanninerna är snälla. Ja, rent av lena. Eftersmaken har en trevlig bärig touch med inslag av lite fat.
Vinet klara sig utmärkt på egen hand. Barrique hade vänligheten att komma in med en liten tallrik med tre ingredienser: en hårdost (gruyère), riven morot med vaniljsmak samt bröd.
Betyg 4

Vår nyfikenhet har väckts vad gäller viner från Bierzo. En titt på Systembolagets hemsida visar att det finns några stycken i Beställningssortimnentet. Någon som har något att rekommendera?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar