Just idag viner vinden och regnet känns som småspik. Det är gott att hålla sig inne. Det knackar på dörren och den gode Viking levererar godsaker. En äter vi på kvällen och den andre fryser vi in.
På vinifieringssidan är det rostfritt stål som gäller förutom Vieilles Vignes som får 6 månader på gamla Bourgognefat.
Basvinet är från 2015 och dess andel brukar stå för upp mot 70% och resten brukar vara från året innan. Druvorna kommer från grand cru-byarna Chouilly(2/3) och Cramant (1/3).
Degorgeringen ägde rum i november 2018, så det har fått ligga på sin jästfällning dryga 30 månader. Dosagen är 6 gram.
I munnen är det friskheten, slankheten och den läckra moussen som vi omedelbart slås av, men smakerna som framträder är så snygga och aptitretande de någonsin kan bli. De gröna äpplena återkommer från doften. Inte kartiga alls utan med en generös syra. Här finns lite päron, en liten laddning av gula stenfrukter såsom aprikos, persika, gula plommon, gott om steniga mineraler, elegant brödighet, rivna citronskal samt en viss kryddighet.
Visst är det en ung champagne som jag tror kan utvecklas en del. Våra två återstående flaskor ska få vila i två år innan vi drar korken ur dom.
Betyg 4+
Vi gillar verkligen det vi druckit av Damien Hugots champagner. Klicka på resp länk så år du våra tankar:2006 Extra Brut Millésime, 2008 Millésime Extra Brut och Grand Cru Vieilles Vignes
JC,
SvaraRaderaNär du dricker årgångschampagne, Vilken typ utav vinglas använder du? / Ingemar