En eländig och gråkall söndag förgyllde vi med att till söndagssteken plocka fram en flaska Barolo.
Den intressanta historien kring legendariska Piemonte-producenten Renato Ratti startar 1965 när unge Renato återvänder från Brasilien där han jobbat med att utveckla Cinzanos lokala vintillverkning. Åter i Piemonte köper han genast en vingård tillhörande den klassiska byn La Morra. Vinet, som döps till Marcenasco, blir firmans och hela regionens första vingårdsbetecknade Barolo. När enologen Massimo Martinelli börjar hos Renato Ratti (1969) utvecklas firmans stil och kvalitet markant. De kortar ned fatlagringen med fruktigare viner som resultat. Idéen anammades även av Angelo Gaja och i regionen under 70-talet var detta revolutionerande eftersom normen var att lagra Barolovinerna uppåt 10 år innan buteljering.
Ratti lanserade i början av 70-talet ytterligare två viner, Conca och Rocche, från vingårdarna med samma namn. Numera finns även en fjärde Barolo "Serradinari". I deras portfölj finns även langhe Nebbiolo, Dolcetto, tre olika Barbera samt tre vita viner.
1988 avlider Renato och den nyligen examinerade oenologen sonen Pietro tar över verksamheten. Han har sedan han tog över driften hunnit bygga en helt ny vinkällare och renoverat vingårdarna.
Källa: Importören Vinovativas hemsida
En underbar Barolo, som befinner sig i ett riktigt bra drickfönster just nu.
I doften hittar vi till en början lite läder och jord, som rätt så omgående trängs ut av en frukt som signalerar såväl röda som lite mörkare bär. Här finns i små portioner lite örter och kryddor. En finstämd ton av rosor, krossat grus och nypon.
Vi noterar en fin frukt med körsbär, hallon, några smultron och tranbär i centrum. Inslaget av björnbär får representera det lite mörkare bärintrycket. Den ungdomliga frukten är något på retur och har övergåt mer till elegans.
Små portioner av örter och kryddor tillsammans med nypon, rosor och några steniga mineraler märks framförallt i den medellånga eftersmaken. Tanninerna finns där, men är ordentligt avrundade och nafsar trevligt i munhålan. En angenäm syra ska också sättas upp på pluskontot.
Betyg 4+
Flaskan inköptes 2014 på SB. Jag betalade då 269 kr, vilket måste anses som ett bra pris med tanke hur vinet presterar idag.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar