I lördags firade vi 40-årig Bröllopsdag. Lär tydligen kallas för Rubinbröllop. Det blev som de senaste 30 åren att vi firade med hummer och champagne. Dagen till ära valde jag en av våra absoluta favoriter från producenten Vilmart & Cie.
Min gode vän och fiskare Viking lämnade oss förra året, så i år beställde jag från en kompis i Fjällbacka. Skagerackhummer i stället för Kattegatthummer. Jag kan inte påstå att jag märker någon nämnvärd skillnad.
Coeur de Cuvée är Vilmarts prestigechampagne. Den görs på en blandning av Chardonnay (80%) och Pinot Noir (20%), som vuxit på drygt 60 år gamla vinrankor. Den har fått ligga runt tio månader på 228 liters stora ekfat innan den buteljerades. Den gegorgerades i december 2020, vilket betyder att den fått ligga på sin jästfällning runt sex år. Den fick då också en dosage på 7 g/l.
Färgen går i en halmgul nyans. Det virvlar massvis av små fina bubblor från botten på glaset.Betyg 5-
Ge den två till tre år till och det blir en klockren 5:a. Den håller sedan toppformen i åtskilliga år till är ju något för den som har tålamod och god karaktär.
Var köper du Vilmart? Svårhittad! Drack deras instegsvin i Paris i höstas och blev imponerad. Per
SvaraRaderaJag köper Vilmart från FVL dvs Franska Vinlista. Emellanåt dyker det upp bland lådor med olika cuvéer.
SvaraRaderahttps://franskavinlistan.wineswewant.com/