tisdag 11 februari 2025

Bröllopsdag med hummer och champagne. 2013 Coeur de Cuvée från Vilmart.

 I lördags firade vi 40-årig Bröllopsdag. Lär tydligen kallas för Rubinbröllop. Det blev som de senaste 30 åren att vi firade med hummer och champagne. Dagen till ära valde jag en av våra absoluta favoriter från producenten Vilmart & Cie.

Min gode vän och fiskare Viking lämnade oss förra året, så i år beställde jag från en kompis i Fjällbacka. Skagerackhummer i stället för Kattegatthummer. Jag kan inte påstå att jag märker någon nämnvärd skillnad.


2013 Coeur de Cuvée. 
Detta är en av våra absoluta favoritproducenter. Vi har druckit de flesta av deras olika cuvéer. På den här länken kan du läsa lite mer om producenten.

Coeur de Cuvée är Vilmarts prestigechampagne. Den görs på en blandning av Chardonnay (80%) och Pinot Noir (20%), som vuxit på drygt 60 år gamla vinrankor. Den har fått ligga runt  tio månader på 228 liters stora ekfat innan den buteljerades. Den gegorgerades i december 2020, vilket betyder att den fått ligga på sin jästfällning runt sex år. Den fick då också en dosage på 7 g/l. 

Färgen går i en halmgul nyans. Det virvlar massvis av små fina  bubblor från botten på glaset.

Vi doftar och smakar och slår fast att detta är en champagne som trots sina dryga elva år från skörd alltjämt måste betraktas som tämligen ung och med många goda år framför sig. Med detta sagt så presterar den fantastiskt redan idag.
I doften hittar vi en fin samling av gula och gröna äpplen, några gula stenfrukter, rostat bröd, nötter, ostronskal, daggvåt grusgång, en del citrus, aningens banan och kaprifol. En frisk och ungdomlig doft som andas klass och elegans.

I gommen växer den ytterligare. Det här är helt enkelt förbaskat gott. Det mesta från doften återkommer i smaken. Äpplen, persika, aprikoser, nektariner, päron och en fin citruskompott bildar en underbar bas. Efterhand noterar vi rostat bröd, rostade mandlar och nötter samt skolkrita, aningens vitpeppar och honung.

Betyg 5-

Ge den två till tre år till och det blir en klockren 5:a. Den håller sedan toppformen i åtskilliga år till är ju något för den som har tålamod och god karaktär.



2 kommentarer:

  1. Var köper du Vilmart? Svårhittad! Drack deras instegsvin i Paris i höstas och blev imponerad. Per

    SvaraRadera
  2. Jag köper Vilmart från FVL dvs Franska Vinlista. Emellanåt dyker det upp bland lådor med olika cuvéer.
    https://franskavinlistan.wineswewant.com/

    SvaraRadera