söndag 16 februari 2025

2019 Cascina Gentile Dolcetto di Ovada

 Jag startade i höstas ett miniprojekt som gick ut på att testa druvan Dolcetto. 

Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: 
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:

Ovada är ett distrikt med DOCG-status. Geografiskt ligger det i den sydligaste delen av Piemonte nästan på gränsen till Ligurien. Till Genua är det endast någon timmes bilresa. Vinerna ska vara gjorda till 100% på druvan Dolcetto. Regelverket säger: 
Mandatory maturation is 1 year starting on November 1st. If a vineyard (cru or sori) is mentioned on the label, a minimum of 13% alcohol content and 20 months of aging is required. This type of wine is released on the market on July 1st in the second year followong the harvest. If 'Riserva' is mentioned on the label, a minimum 24 months is required and earliest release date is November 1st.
I början på 1960-talet planterade Giovanni Gentile sin vingård i området Capriata d´Orba. Byggde bostad och vinkällare med utsikt över ägorna och tog namnet "Cascina Gentile". 1984 tog sonen Giuseppe över ansvaret. Han införde ett miljötänk med begränsning av syntetiska kemikalier och att integrera odlingarna med naturen. 2009 var det brorsonen Daniele Oddone som tog över ägandet. Verksamheten växte så att den idag omfattar tio vingårdar på inalles 18 ha. Från 2015 har dom även en vingård nära Tortona, där dom gör sin Timorasso. Alla vingårdarna drivs efter ekologiska principer. Endast egna druvor används.

Hundra procent Dolcetto och alla druvorna kommer från vingården "Cascinotto" i Capriata d´Orba. Daniele pressar druvorna mjukt och gör därefter skalmaceration i 7-10 dagar. Vinet jäser vid omkring 25 grader och pumpas runt var 6:e timme. Efter avslutad jäsning mognar vinet i rostfria tankar i 12-18 månader. Vinet varken filtreras eller genomgår klarningsprocess. Efter tappning på flaska mognar vinet minst ytterligare ett år i Cascina Gentiles vinkällare innan det släpps till försäljning.

Mina tankar om årgång 2017 kan du läsa här.


Färgen går i en intensiv mörk rubinröd nyans med lite violetta toner. 
Doften inleder med lite läder och höstlöv. Frukt och bär tar ganska så omgående kommandot. Det är en blandning av såväl röda som mörka bär. Här finns också några små nypor örter och kryddor liksom aningens stenkross.

I munnen är det kraftigare än många andra viner gjorda på Dolcetto. Medelfylligt och friskt med en härlig mörk frukt, där björnbär, blåbär och blåa plommon är de främsta markörerna. Visst finns här precis som i doften ett inslag av lite ljusare bär såsom syrliga jordgubbar och hallon. Några små nypor örter och kryddor bygger på den rätt så komplexa smaken. 
Eftersmaken är medellång. Den mörka frukten är med hela tiden, men i eftrsmaken tillkommer mandlar samt en aningens bitter ton av körsbärskärnor.
Betyg 4-.
Priset på SB är 219 kr

n



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar