måndag 24 mars 2025

2014 Du Riva Dolcetto d´Ovada Superiore, Tacchino

Mitt projekt att titta lite närmare på viner gjorda på druvan Dolcetto rullar vidare. 
Många har uppfattningen att en Dolcetto ska drickas ung och att den lever mycket på sin friska frukt. Detta återspeglar sig också i utbudet på SB, där majoriteten är från 2022 eller yngre. Vid en sökning på SB:s hemsida är de två äldsta från 2014. En av dom handlar detta blogginlägg om. Den andra har ett kollikrav som innebär att en måste köpa 6 flaskor och då avstår jag.  
SB:s hemsida anger att det finns 82 viner gjorda på druvan Dolcetto, men det inkluderar rosévarianter, vinlådor där någon flaska är gjord på Dolcetto.

Så här skriver Vinguidens Sofia Ander: 
Som vanligt tvista de lärde om druvans härkomst. Men troligtvis har den sitt ursprung i Monferrato, ett bergigt område i sydöstra Piemonte. Här kan druvan även skylta med flera DOCG-appellationer som Dogliani, Ovada och Diano d’Alba. DOC-status har den i Alba, Asti och Acqui. Det kan dolcetto också vara lika stolt över. Vinerna från framför allt Dogliani är i regel mer kraftfulla och täta än i de nämnda distrikten ovan.

Jag hann 2024 med nedanstående viner:

2025 har jag fortsatt med dessa:


Familjen Tacchino har i mer än tre generationen hållit på med vinframställning. Dom har sin verksamhet i den lilla byn Castelotto d´Orba i Alto Monferrato i Piemonte.

Familjen Tacchino har idag 25 hektar mark där cirka hälften är planterad med vingårdsmark. Majoriteten ligger i en enda stor amfiteater med sydostlig exponering som skyddar på nordliga vindar och bidrar till en lång växtsäsong. 
Idag är det Romina och hennes bror Alessio Tacchino vid rodret. De sköter allt från produktion till försäljning med filosofin att bevara familjens traditioner men samtidigt ha en innovativ och modern sida. De har anammat ny teknik för att säkerställa den konstanta kvaliteten och tar även hjälp av framstående konsultvinmakare för att upprätthålla vingårdens hundraåriga tradition av excellens och originalitet. 
Källa: Importören Valid  Wines hemsida.
11 olika cuvéer ingår i deras portfölj. 3 Dolcetto, 3 Barbera, 2 vita (Gavi) på druvan Cortese, 2 mousserande viner samt deras trotjänare Di Fatto (Albarossa, Cabernet Sauvignon, Barbera och Dolcetto), som funnits på SB i 20 år.
Det här är deras topp-dolcetto, som vuxit på ett vinfält beläget på 250-300 m ö h och därvinstockarna är runt 50 år. Det är uteslutande gjort på druvan Dolcetto. 
Det har fått jäsa på ståltankar och sedan fått tillbringa en tid på 500-liters ekfat. Hur länge varierar från årgång till årgång, men oftast runt 24 månader

Färgen gå i en mörkare rubinröd nyans.
Doften är hyfsat stor med en ordentlig portion mörka bär. Här finns också, fast i mindre omfattning, kryddor(svartpeppar), några toner av violer, vanilj och lakrits. På det hela en angenäm och aptitretande doft.

I munnen är det den mörka frukten som inleder med björnbär, körsbär, aningens hallon och några blåa plommon. Ett nätt litet kryddigt inslag förstärker intrycken. En trevlig och bra syra bildar tillsammans med avrundade och endast lätt nafsande tanniner ett behagligt motstånd. Medellång eftersmak och där kan vi känna små nyanser av violer, vanlij, kaffe och mörk choklad.
Det här är riktigt gott.
Betyg 4
Min flaska köptes på SB för 290 kr.







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar