Dottern har sedan november gjort praktik på World Food Programme i Rom. Hustrun och jag bokade en resa till Rom i början på året. Sonen som efter sina sjukgymnaststudier ännu inte fått något jobb hade möjligheter att i sista stund haka på för en 5 dagars resa till "Den eviga staden".
Vi landade på torsdagkväll i hällande ösregn och vaknade på fredagsmorgonen i strålande solsken.
Dottern arbetade så vi andra tre ägnade dagen åt lite turistaktiviter - Angeloborgen och Angelobron- , Pantheon samt kvarteren runt Piazza Navona. Vi var tvungna att skicka lite hetsande sms till vänner i Sverige, där vi beskrev vädret "solsken och 20 grader varmt".
Lunchen intog vi på en liten ristorante i gränderna på väg till Piazza Navona.
En vacker italienska skötte serveringen, ganska hygglig engelska talade hon. Vi valde två förrätter, en charktallrik samt en ugnstekta grönsaker och tre pastarätter. Gott! Väl värt pengarna.
Namnet på restaurangen var Figo någonting.
Vi tog in en flaska rödvin från Lazio. Colle Ticchio från Corte dei Papi. Årgång 2007.Distriktet är Piglio.
Vinet är gjort på en gammal druva Cesanese di Affile/Cesanese Comune. Ett ungt, friskt vin med en djupröd färg, lite syra och en smak av jordgubbar och körsbärstomater. Ett enkelt vin som passade utmärkt till vår mat.
Betyg 3
Vi tog en liten vandring hem på eftermiddagen. Lite latte och glass. Två timmars vila. Fram på kvällen träffade vi dottern som sett ut en restaurang vid namn Sangallo. Under tiden som vi tittade på meny drack vi ett glas Prosecco från Martini. Ett ganska enkelt men behagligt bubbel. Vi valde skaldjur och fiskrätter. Maten var vällagad, mycket spännande kombinationer och upplagt på ett mycket estetiskt sätt. Vi tyckte alla att det smakade bra men ändå kom maten inte loss riktigt. Det saknades en del i kryddningen.
Sonen dricker bara bubbel eller öl/vatten till maten. Vi andra beställde in en flaska 2007 Bianca Di Valguanera från producenten Duca Di Salaparuta. Vinet är gjort på 100% Insolia. Druvorna kommer från ett område på den sydvästra kanten av Sicilien. Strax utanför staden Salemi.
Det är första gången som vi smakar på denna druva. Färgen är gyllengul med gröna inslag. Doften är stor och fylld av torkad frukt med inslag av vanilj. Smaken är intensiv, viss kryddighet, härlig frukt och tämligen lång.
Vinet passar utmärkt till fisk speciellt lite kraftigare fiskrätter.
Betyg 3+
Vi testade 3 desserter. En tiramisu, en creme brulée och en chokladkaksvariant. Sonen älskar alla sorters chokladefterrätter. Han drog också vinstlotten. Inget fel på desseterna men dom stack inte ut på något sätt. Mainstream!.
En ekad grappa klämde jag ner till cappucinon. Jag önskade mig en snäll sort och det fick jag också.
Vi vandrade hemåt i den vårljumma kvällen. Sonen sover hos dottern och hustrun och jag slank in på en vinbar. Vi provade två glas vin:
Le Volte från Ornellaia. Årgången var 2009. Vinet har en sammansättning av Sangiovese, Merlot, Cabernet Sauvignon
Färg: Mörkt rubinröd.
Doft: En lite rostad fatkaraktär med inslag av svarta vinbär, mörka körsbär, plommon, mörk choklad och färska örter.
Smak: Fyllig, nyanserad och en balanserad rostad fatkaraktär, inslag av mörka körsbär, svarta vinbär, plommon, mörk choklad och färska örter.
Vinet är hyggligt tanninrikt och hade nog gjort sig bättre till en charktallrik.
Betyg 3
Campo Ai Sassi. Årgång 2009. En Rosso di Montalcino från firman Friscobaldi. Här är det 90% Sangiovese och 10% Merlot.
Färgen är djupt rubinröd.
Doften är fylld av frukt(plommon), lite mineraler och en ton av läder kan vi skönja.
Smaken är fylld av frukt, ganska mycket tanniner med en lång eftersmak.
Även detta vinet hade nog kommit bättre ut med lite italienska charkuterier.
Betyg 3
Vi promenerar sista biten hem i en ljuvlig vårnatt i Rom.
Mycket bättre än så har kan man inte ha det
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar