Vi tar det från början.
Revisorn med stort H hade nyss fyllt 60. Vi i fotbollsgänget hade inte uppvaktat honom, men nu var det dags för lite överraskningar. Bord var bokat på Barrique. Tisdagskvällen började där och avslutades på en Sportbar med CL-matchen Valencia-PSG.
Vi började kvällens övningar med champagne. Jubilaren förärades några ostron.
En kväll som denna förs naturligtvis inga anteckningar utan intrycken har plockats direkt ur minnet.
Champagne Leclair-Gespard Grande Réserve
Detta är en blancdeblanc dvs den är gjord enbart på druvan chardonnay.
I doften känner vi mogna äpplen och en del citrus. Lite svaga aromer av mineraler/snäckskal, bröd och kryddor. Smaken går i samma riktning. Den är torr och frisk med en fin syra. Äpplena dominerar. Citrusen drar mot blodgrape. Lite finstämda mineraler ger vinet en extra dimension. Gott!!
Kvällen fortsatte sedan med en liten vinprovning, där tre helt olika vita viner ställdes mot varandra. Vi hade som tillbehör: Halstrade pilgrimsmusslor med blomkålskräm, picklad blomkål, rostad mandel och soyavierge.
2011 Sauvignon Blanc Bovlei Winery
Ursäkta bildkvaliteten.
En lite annorlunda sauvignon blanc från Sydafrika Inte lika mycket fläder, nässlor och krusbär som vi är vana vid. Frisk och krispig, men något kort i eftersmaken. Det finns en kryddighet och en grön ton som vi inte är helt bekväma med. Njaa.
2010 Chardonnay Spirit Hawk
En chardonnay från Californien. Ett friskt och smakrikt vin med toner av tropisk frukt, citrus och ton av honung. Eftersmaken är hyggligt lång och där slår eken i genom.Vissa i sällskapet höjer vinet till skyarna. Jag själv är lite mer försiktig, vilket förmodligen beror på min tveksamma inställning till ekade chardonnayer. Den smakrika maten passade bra till det här vinet, men jag är alltid rädd att den ekade chardonnayen ska ta överhand. Icke så denna gång.
2011 Eroica Riesling.
Producent är Ch Ste. Michelle i Whashington State. Den här rieslingen är ett samarbete med Dr Loosen. Doften är frisk och fruktig. Petroleumdoften som ofta finns i rieslingviner lyser helt och hållet med sin frånvaro. Istället får vi vit periska, citrus, gula äpplen och finfördelade mineraler. I munnen får vi ett lättdrucket och krispigt vin. Vi känner framförallt vit persika och citrus (blodgrape) med finstämda mineraler.En viss blommighet har vinet. En ganska så lång eftersmak, där frukten lämnar lite sötaktiga spår. Känslan är att det drar mot det halvtorra slaget och känns lite främmande ihop med pilgrimsmusslan, men på egen hand sänker man med lätthet den här flaskan.
Vi tillbringade två trevliga timmar på Barrique. Vi tackar Rolf för hans vinval, service och presentation av vinerna. Vi vandrade vidare till en Sportbar, såg på fotboll och drack öl, men det är en helt annan historia.
Nu till lördagens äventyr. Hela familjen var samlad för att gå på konsert med First Aid Kit. Vi började kvällen med en måltid på Barrique.
Vi öppnade med lite champagne. Champagne är något som hela familjen gillar. När vi kommer till vin då väljer sonen hellre öl.
Gosset Grande Réserve
Doften är frisk med en viss elegans. Den är ganska komplex med inslag av röda äpplen, citrus, smultron och rostat bröd. Det finns en liten spektakulär musselskalsdoft som når oss efter ett tag.
Smaken går i samma riktning: Torr, frisk och fräsch. De röda äpplena dominerar. Citrusen påminner om blodgrape eller möjligen blodapelsin. Det finns också lite inslag av nötter (mandlar) och mineraler. Den når inte upp till rosévarianten, men ändå är det här en förbaskad god champagne.
Barnen åt Pilgrimmsmusslor till förrätt medan hustrun och jag åt en ankleverterrine.
Sonen drack öl, dottern drack ett glas chardonnay (den som vi provade i tisdags, se ovan), medan hustrun och jag drack ett sött vin från Monbazillac.
Jag och sonen åt Hickory ribs och grillad biff med rostad majs och alumettes på sötpotatis.Dottern tog en Biff med rotfruktsbearnaise rostad potatis och portvinssås, medan hustrun valde
Cannelloni på sallad med skogssvamp och tryffelbechamel. Sonen fortsatte med öl. Vi andra tog in en flaska rödvin från Lirac.
2007 Clos Sixte, Domaine Grand Veneur
Producent är Alain Jaume. Familjen har varit vinodlare sedan början på
1800-talet. Under namnet "Domaine Grand Veneur" tillverkar dom ett par olika
Chateauneuf-du-Pape viner, Cotes-du-Rhone samt ett vin från Lirac. I höstas fick jag varuprov från Cavisten Vinhandel. Jag skrev om vinerna här och här. Vinet från Lirac testade inte jag, men det gjorde Winepunk
Det här vinet är gjort på 50% Grenache, 35% Syrah och 15%Mourvedre. Det doftar av mörka körsbär, björnbär och svag ton av vinbär. Här finns också en hel drös med kryddor/örter från Provence. Smaken går åt samma håll. Vinet är mjukt och runt. Eftersmaken domineras av örterna med tillägg av lakrits och lite vanilj. Visst är det här gott och är nog på topp just nu, men det är inte samma aha-upplevelse som när vi drack samme producents Cotes du Rhone vin (Les Champauvins)
Vi avslutade med fyra olika desserter.
Dottern väljer Crème Brulé med hallonsorbet.
Sonen väljer Lime-cheesecake med limeglass och blåbärscoulis
Hustrun väljer Barriques lagrade ostar med tomat- och lökmarmelad, frukt- och nötbröd.
Jag väljer en Sorbet på Domorichoklad, mjölkchokladmousse och saltkanderade nötter
Resten av familjen kände sig nöjda med vin, men själv testade jag ett sött vin från Sicilien
2009 Ben Ryé, Passito Di Pantellera, Donnafugata
I staden Marsala på Siciliens västra spets har familjen Rallo sin vinanläggning. De äger vingårdar på Sicilien, men också på vulkanön Pantelleria mittemellan Italien och Tunisien. Druvan är Zibibbo (Muscat d´Alessandria). En del av druvorna har fått torka 3-4 veckor innan vinifieringen.
Vinet har en bärnstensfärgad nyans. Det doftar av övermogen aprikos, accaciahonung och pommerans. Smaken är både frisk och simmig på en och samma gång. Friskheten kommer från de citrustoner som finns. Aprikossmaken är det dominerande inslaget, men det finns en svag ton av örter, honung och mineraler. En ny erfarenhet och en positiv sådan.
Kvällen avslutade på Konserhuset, där First Aid Kit höll en formidabel konsert. Förutom Johanna och Klara var det en smålänning på trummor och en engelsman på mandolin och pedal steel. Väldigt enkelt och väldigt bra!!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar