lördag 23 februari 2013

Amarone, I Castei

Den här veckan blev det en amarone från I Castei som gjorde oss sällskap genom tisdagens och onsdagens Champion League matcher. Vi drack den här på sommaren 2011 och då skrev vi så här.

2004 Amarone della Valpolicella I Castei
Castellani Michele & Figli är ett familjeföretag som grundades i Marano di Valpolicella 1945 av Michele Castellani. Idag leder sonen Sergio verksamheten tillsammans med sin fru och deras 3 barn. Hela familjen jobbar tätt tillsammans i hela processen, från odling och tillverkning till administration och marknadsarbete. Castellani producerar ca 350 000 flaskor vin varje år och 90% av vinerna går på export.

Vinet är gjort på 70% Corvina Veronese, 25% Rondinella och 5% Molinara. Den ursprungliga och klassiska druvblandningen. Många producenter har övergivit Molinara, men inte Castellanis.


"i Castei" är namnet på det odlingsläge där druvorna växer. De växer i pergola och druvorna tas från rankor som växer ca 150-300 meter över havet. Skörden sker i september. Druvorna som blir utvalda vid skördetillfället torkas i små blåplastboxar. De torkas fram till och med januari då jäsningen sker på låg tempratur (10 grader) på små fat (5000 liters). Macerationen håller på i över 40 dagar (med 2 veckors överpumpning). Efter vinet blivit klarnat (maj/juni) läggs det på nya ekfat. 20% är små fat (225 barriq), 80% större fat 4000 liters. Där ligger vinet i några år och därefter läggs det på flaska i minst 8 månader.
Källa Chris-Wines hemsida
Precis som senast (2011) är doften inte stor och svulstig, utan av det mer försiktiga slaget. Detta till trots är den ändå tydlig och välkomnande. De typiska mörka körsbären sitter där som förväntansfulla barn på julaftonen. Lägg därtill rejäla doser av mörk choklad, lite skogsbär, fjäderlätta örter och läder så är bilden fullständig.

Smaken är betydligt mer komplex än doften. Naturligtvis finns de söta, mörka körsbären där, men vi känner mer bärsmak i form av solmogna björnbär, skogshallon, mörkblå plommon och lite torkad frukt. Syran är frisk och tanninerna som finns är alldeles sammetslena. I eftersmaken blir den riktigt mörka chokladen tydlig med sin karaktäristiska lite bittra ton. Några små nypor av örter ligger som ett försiktigt och skört lager. Eftersmaken är riktigt lång och där dyker det upp lite russinsötma, inte så mycket utan mer så att du precis anar den. Alla smaker är finstämda och balanseras väl mot varandra. Inte minst den friska syran gör att det här känns mycket fräscht.
Hustrun och jag ler mot varandra, nickar och förstår utan att prata så mycket varför vi blivit amaronefans.

Visst, det finns mer eleganta, mer komplexa och sofistikerade amaroneviner, men en kall februarikväll skänker den här amaronen värme och påminner oss samtidigt om våra resor i Amaroneland.

I Castei är tillsammans med Selezione Antonio Castagnedi i vårt tycke de bästa amaronevinerna under 300 kr. Nu är det årgång 2008 som finns tillgänglig på SB. Vi är lite tveksamma till årgång 2008 och har bestämt oss för att stå över den årgången och istället invänta 2009, vilken föregås av ett enormt bra rykte.

Vi köpte årgång 2004 någon gång under 2008 och betalade då 225 kr per flaska.
Nu är det årgång 2008 som säljs på SB. Priset är 252 kr.

Betyg 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar