torsdag 7 februari 2013

Quinta do Vallado, Reserva 2006

Det var länge sedan vi drack något portugisiskt rödvin. Det var vi tvungna att göra ändring på. Vi plockade fram en flaska ur källaren, som vi inhandlade för två år sedan. Vi drack en flaska på hösten 2011 och då tyckte vi så här.

2006 Reserva, Quinta do Vallado
Producenten har anor som går tillbaks till 1700-talet. Egendomen ligger i Douro dalen i norra Portugal, där man äger 70 ha vingårdar. Odlingarna består av ett 40-tal druvvarianter, som resulterar i såväl, röda, vita, rosé som prortviner.
Vinet vi dricker i kväll är gjort på druvorna Tinta Roriz, Tinta Amarela, Touriga Nacional, Touriga Franca och Sousão. De kommer alla från gamla vingårdslägen. Vinet har fått mogna i 17 månader på 225-Liters fat av fransk ek.

 
 
Vi låter vinet få ett par timmar i karaff innan vi häller upp det i våra glas.
Färgen är riktigt mörkröd och för tankarna till portvin.
Doften är hyggligt stor omedelbart och den växer hela kvällen, för att mot slutet av kvällen omsluta oss i en stor famn av mörka bär och kryddor/örter. Det vilar en behaglig maffighet över doften. Här finns en uppsjö av nyanser: björnbär, mörka plommon, lite fikon, mineraler och tobak. Visst känns de 17 månaderna som vinet legat på ekfat, men vi störs inte alls av detta. Det är snarare tvärtom så att när vinet påverkas på detta sätt, ja då gör vi vågen.
Smaken är packad med mogen frukt: mörka  körsbär, blåa plommon, solmogna björnbär och aningens skogsbär. Rejält fruktigt som ni förstår. Några ordentliga nypor av örter/ kryddor känner vi. Lagerblad definitivt, men övriga kryddor är svårare att sätta fingret på. De finns där bara. Tanninerna är rejält avrundade och ger vinet en mycket mjuk känsla. Det finns en del syra så viner blir aldrig jolmigt utan känns snarare friskt. Syran som finns är viktig för att hålla frukten uppe. En riktigt lång eftersmak där lakrits, choklad och eken gör sig påmind, men skickligt inbakad i den mörka frukten.
Detta är ett riktigt gott vin idag och det klarar säkert flera år till i källaren, bara man har en stark karaktär.
Lite mer elegans och det hade blivit högsta betyg.
 
Betyg 4+
 
Vi köpte det här för två år sedan i beställningssortimentet för 289 kr. Av SB:s hemsida så framgår att just nu finns inte vinet inne. Vi rekommenderar att hålla utkik efter detta.
 
 
 Inga kommentarer:

Skicka en kommentar