tisdag 5 februari 2013

Trentino Nosiola

I söndags var det dags att göra en ny bekantskap. I det här fallet både vad gäller producent och druva.
Jag hade av BV-Ingvar fått tipset att Nosiola kunde vara en druva väl värd att testa, så när jag gjorde min senaste beställning från Carlo Merolli och då fick en flaska av den druvan slinka med.

2011 Trentino Nosiola , Istituto Agrario San Michele AllAdige.
Det här vinet kommer från IASMA (Istituto Agrario San Michele all´Adige). Vi har att göra med en institution som utbildar, forskar, odlar och framställer jordbruksprodukter däribland vin. IASMA grundades 1874 när Tyrolean Diet i Innsbruck öppnade en jordbruksskola i det gamla klostret i San Michele all´Adige.
Vi befinner oss geografiskt i regionen Trentino-AltoAdige i sydtyrolen.
Nosiola är en tunnskalig vit druva som i huvudsak odlas i Trentino (norr om Gardasjön). Ibland blandas Nosiola med Sylvaner, Muller-Thurgau, Pinot gris m fl.  Det förekommer också att man gör ett sött vin "Vin Santo" där druvan ingår.
Vårt vin är en renodlad Nosiola till 100%

En fin halmgul färg skiner mot oss från glaset.
Vi har haft vinet några timmar i kylskåpet. Vi häller upp i glasen och finner att doften initialt är ganska så återhållsam. Vi sniffar och sippar lite på vinet medan vi tillreder vår fisksoppa. Det här är inte dåligt på något sätt, men ger inte heller någon stor respons. Vi ställer ifrån oss glasen och låter temperaturen få stiga. När det så är dags att äta har det minsann hänt en del i våra glas.
Det doftar av gula äpplen, lite citrus, vita blommor och redigt av örter. Det vilar en svag ton av nötter doppade i acaciahonung någonstans i bakgrunden. Spännande!!
I munnen får vi ett ungt och friskt vin med en hel del kryddiga toner. Citrus och grön äpplen noterar vi. Finstämda mineraler och en nötaktig smak ger sig tillkänna i eftersmaken. Det är inslaget av kryddor/örter i kombination med den friska syran som ger det starkaste intrycket. Allt avvägt i en fin balans. Vi tycker oss också känna lite tanniner i gommen.
Ett vardagsvin som är förvånansvärt komplext. Skrev jag att det var gott........
Betyg 4-

Vi betalade 94 MUK, då vi köpte det här från den danske vinhandlaren Carlo Merolli. MUK ska utläsas MyntUnionKronor vilket i klartext betyder att priset är det samma vare sig du betalar med svenska, danska eller norska kronor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar