Vi hade besök av några goda vänner för ett par veckor sedan. Vi bestämde oss då för att göra en soppa på våra egenodlade svartrötter. Inspiration fick vi från ett recept som Franska Vinlistan bifogade i ett mail. Du hittar receptet längst ner i det här blogginlägget.
Den här kvällen började vi med ett glas champagne som vi köpt av just Franska Vinlistan.
Grand Cellier, Vilmart & Cie
Vilmart & Cie grundades 1890 i Rilly-la-Montagne någon mil söder om Reims. Årsproduktionen är dryga 100 000 flaskor fördelade på åtta olika typer. Grand Cellier är en av deras baschampagner. Odlingen sker efter biodynamiska principer utan att vara certifierade. Vi drack en Grand Cellier i augusti, men kvällens GC är köpt ett år senare och därmed en årsförskjutning.
Den här champagnen är gjord på 70% chardonnay och 30% pinot noir. Grand Cellier är alltid en blandning av tre årgångar. I det här fallet 2008-2009-2010. Vinet har fått tio månader på stora ekfat.
Den här är mycket lik den vi drack i augusti. Kanske är den något lite stramare.
Doften präglas initialt av citrus, vita blommor och lite snäckskal. Efter en stund i glasen och med en liten temperaturhöjning dyker nya dofter upp: kaprifol, en liten kryddighet och mera mineraler.
Doften är inte kraftfull men ändå tydlig.
Precis som senast är smaken lite återhållsam direkt efter att vi hällt upp, men det behövs inte så lång tid i glasen förrän vi ska känna citrus och gula äpplen. I takt med att temperaturen stiger så känner vi eleganta mineraler och kryddor. Det här är ungt. Det här är torrt och det är friskt. Absolut inte knastertorrt utan väldigt tillgängligt och läskande. Här finns en fin mousse och en liten krämighet. Hyggligt lång eftersmak där det tillkommer en del tropisk frukt. Avslutningen kännetecknas av lite blodgrape.
Riktigt gott.
Betyg 4
Vi har köpt vår flaska från Franska Vinlistan. Vi betalade 2 070 kr för en sexpack dvs 345 kr per flaska.
På Systembolaget finns endast Grand Cellier d´Or årgång 2008 för 489 kr. Tidigare i höstas sålde Franska Vinlistan den för 2 388 kr för en sexpack dvs 398 kr flaskan.
Ofta känns sexflaskor för mycket. Åtminstone i pengar. Jag har några pålitliga vänner som alltid ställer upp och vill dela en sexpack med mig.
Kvällens andra vin blev en chablis. Ett vin som lanserades våren 2012 på Systembolaget. Ett "Vin Nature".
2010 Chablis Vin Nature, JM Brocard
En ganska enkel chablis, så låt oss kalla det för en vardagschablis.
Hyggligt mjukt och väldigt tillgänglig.
Doften signalerar vita blommor, solmogen frukt och lite våt grusgång.
I gommen får vi en ung chablis som känns helt drickklar. Vi känner äpplen, persikor och päron. en liten blommighet och en rejäl dos mineraler. Pigg syra, Medellång eftersmak som lämnar en liten fet känsla av smör.
Vinet kostade 169 kr på våren 2012, då det släpptes på SB.
Vinet är helt OK utan att för den skull imponera. Det finns bättre alternativ i den här prisklassen.
Betyg 3
Svartrotssoppa med pilgrimsmussla
Ca 4 port
• 400 g svartrot, skalad och grovt skuren
• 1 stor gul lök. Hackad
• 4 dl grönsaksbuljong
• 2 dl vitt vin
• 3 dl grädde eller mjölk
• 4 pilgrimsmusslor
• ev forellrom
• Salt peppar
Fräs svartroten och löken lätt i lite smör. Tillsätt vin och buljong, koka upp och
koka tills svartroten nästan är mjuk. Tillsätt grädden och koka fem minuter tills svartroten är helt mjuk.
Kör soppan slät i matberedare eller med stavmixer.
koka tills svartroten nästan är mjuk. Tillsätt grädden och koka fem minuter tills svartroten är helt mjuk.
Kör soppan slät i matberedare eller med stavmixer.
Smaka av med salt och peppar, späd vid behov med buljong, mjölk eller grädde om
den är för tjock. Salta pilgrimsmusslorna något. Bryn dem i en mycket het panna
med olja ca 30 sekunder. Tillsätt en klick smör, vänd musslan och stek 30 sekunder
till, ös med smöret på slutet.
Servera soppan med den nystekta pilgrimsmusslan och garnera med lite gräslök
och gärna en klick forellrom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar